Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Karasin: Grănicerii nu au încălcat normele dreptului internațional la Marea Neagră

© Sputnik / Пресс-служба пограничного управления ФСБ РФ по Республике Крым / Accesați arhiva multimediaTrei nave ucrainene au încălcat frontiera Rusiei
Trei nave ucrainene au încălcat frontiera Rusiei - Sputnik Moldova
Abonare
Karasin a declarat că Rusia respinge orice acuzații în adresa sa privind așa-zisele acțiuni agresive în golful Kerci.

CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Grănicerii ruși nu au încălcat normele dreptului internațional în timpul reținerii navelor ucrainene în golful Kerci, a declarat, într-un interviu pentru RIA Novosti, secretarul de stat, viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin.

„Rusia respinge categoric orice acuzație în adresa sa privind așa-zisele acțiuni agresive și ilegale în acvatoriul Azov-Kerci și Marea Neagră. Grănicerii ruși nu au comis nici un fel de încălcări ale dreptului internațional. Aceasta este poziția noastră principială și o vom susține cu fermitate”, a spus Karasin.

Ce s-a întâmplat în strâmtoarea Kerci

În dimineața zilei de 25 noiembrie, navele „Berdiansk”, „Nikopol” și „Yani Kapu” ale Forțelor Militare Maritime ale Ucrainei au încălcat granița de stat a Rusiei, au pătruns în acvatoriul rusesc, care este temporar închis, și timp de câteva ore au efectuat manevre periculoase, fără a reacționa la avertizările grănicerilor.

Toate cele trei nave au fost reținute aproximativ la o distanță de 20 km de țărmul rusesc și la 50 km mai la sud-vest de traseul obișnuit al vaselor pe sub podul Crimeii.

A fost pornit un dosar penal privind încălcarea frontierei de stat. Ulterior, instanța a arestat 15 marinari din cei 24 aflați pe navele ucrainene.

Opinia părții ruse

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că incidentul din strâmtoarea Kerci a fost o provocare, iar printre membrii echipajului navelor ucrainene care au încălcat frontiera Federației Ruse se aflau doi angajați ai serviciilor secrete ale Ucrainei care, de fapt, conduceau această operație specială.

Totodată, Putin a subliniat că grănicerii ruși și-au îndeplinit funcțiile de apărare a frontierei de stat. Potrivit liderului rus, provocarea de la Marea Neagră este legată de popularitatea scăzută a președintelui Ucrainei în ajunul alegerilor.

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a declarat, la rândul său, că Kievul a încălcat prevederile dreptului internațional. Lavrov a menționat că acțiunile Forțelor Militare Maritime ale Ucrainei erau foarte primejdioase și prezentau un pericol pentru navigație.

În timpul incidentului din strâmtoarea Kerci partea rusă a acționat în conformitate cu dreptul intern și cel internațional, aceasta fiind reacția la pătrunderea în apele teritoriale ale Rusiei a navelor militare străine, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse.

 

 

Fluxul de știri
0