Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Explicația psihologului: Vestimentația unei femei îi provoacă sau nu pe violatori

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
40 la sută dintre bărbații din Republica Moldova consideră că vestimentația unei femei îi provoacă pe violatori. Concluzia aparține reprezentanților Centrului de Drept al Femeilor, care au făcut un studiu, în acest sens.
Explicația psihologului: Vestimentația unei femei îi provoacă sau nu pe violatori

Pe 11 decembrie,  pe holul Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova a fost organizată o expoziție cu hainele reconstituite ale nouă femei și fete din Moldova care au avut de suferit pe urma abuzului sexual. În cadrul expoziției au putut fi văzute blugi, hanorace, rochii și chiar pijamale. Prin această acțiune studenții și-au pus ca scop să demonstreze că, de fapt, nu vestimentația este acea care-i provoacă pe bărbați.

Potrivit psihologului Zinaida Gribincea, vestimentația unei femei este doar un argument care face parte din sistemul de prejudecăți sau stereotipuri ce predomină în societate. De multe ori, în cazul unui viol oamenii au tendința să dea mai ușor vina pe femeie decât pe violator. Culmea este că uneori găsesc și niște explicații eronate care justifică fapta violatorului.

"Categoric hainele, vestimentația pe care o poartă tânăra, decolteul prea adânc, extensiile de păr sau gene, fusta prea scurtă în nici un caz nu sunt niște elemente care pot provoca un viol. Sunt niște justificări. Societatea îi dă dreptate violatorului: fata l-a ademenit și a considerat că este oportun un raport sexual, dar de fapt, nu este așa", susține Zinaida Gribincea.

"Există un impuls biologic sexual pe care bărbații nu îl pot stăpâni în anumite situații. Totodată, atunci când nu există o educație sexuală corespunzătoare, atât în familie cât și în societate, atunci predomină violurile în societate", a explicat psihologul.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0