Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Soarta businessului mic după semnarea Acordului de liber schimb Moldova-China

© Sputnik / OsmatescoIuliana Drăgălin, Boris Foca și Maria Dimineț
Iuliana Drăgălin, Boris Foca și Maria Dimineț - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Iuliana Drăgălin, și președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre avantajele acordului de liber-schimb moldo-chinez.

Acum două săptămâni,  a fost lansată Camera bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova-China. Organizația își propune să consolideze relațiile de cooperare între oamenii de afaceri din ambele țări și să atragă mai mulți investitori chinezi în Republica Moldova. Ce poate oferi China țării noastre, din perspectivă economică? Și de ce ar fi interesată China să investească în țara noastră? Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, cu Boris Foca, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China și Iuliana Drăgălin, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Reproducem, partial, interviul.

-De ce avem nevoie de o apropiere economică mai mare cu Republica Populară Chineză?

-Cui nu i-ar plăcea un partener economic cu un PIB de 12 trilioane de dolari? A găsi noi piețe de desfacere, de aprovizionare, care au și o capacitate mare de absorbție, este o prioritate nu doar la nivel guvernamental, dar și la nivelul asociațiilor de business. Pentru a fi sigur că poți mereu apela la cineva, că poți avea o siguranță în ziua de mâine și să ai o afacere de succes.

-Ce putem oferi noi Chinei?

În primul rând, amplasarea Republicii Moldova între țările din CSI și UE este oportună pentru China, din perspectivă comercială. În al doilea rând, putem oferi Chinei mai multe produse de calitate. Chinezii manifestă un mare interes față de vinurile noastre. Din 2006, volumul exportului de vinuri în China a crescut de peste 30 de ori. De asemenea, chinezii solicită berea din malț și legumele cu păstăi uscate.

-        Cum a evoluat relația economică Moldova-China în decursul anilor?

- În 2016, volumul exporturilor moldovenesti în China au crescut cu 69,72 la sută, față de 2015. În 2017, creșterea a fost mai mare cu încă 28 la sută.  În prezent, volumul comerțului cu China s-a majorat cu încă 26 la sută. Acordul de liber-schimb, pe care îl negociem, va ajuta producătorii să lărgească spectrul de produse exportate în China.  

-Ce probleme va soluționa acest acord?

-Vor fi reduse mai multe taxe, va fi lărgit spectrul de produse exportate pe piața chineză. În prezent, suntem la etapa celei de a patra runde de negocieri. Acum vor fi negociate produsele care vor fi exportate și importate. Dar sigur, taxele vor fi reduse pentru 90 la sută dintre produsele exportate de producătorii autohtoni.

-Cum vor fi protejați întreprinzătorii mici din țara noastră, în contextul acordului Moldova-China?

-Atunci când este încheiat un acord de liber-schimb, ținem cont de potențialul pieții noastre. În domeniile unde suntem competitivi, putem produce și exporta, nu deschidem piața pentru producătorii din exteriorul țării. De exemplu, pentru că avem rezultate bune în domeniul textilelor, vom fi închiși pentru chinezi la acest capitol.

-În prezent, cât de calitative sunt produsele chinezești care ajung în Moldova?

-Calitatea produselor chinezești este variată, în funcție de țară. Calitatea depinde și de acordul negociat cu țara importatoare. Ca urmare, în acordul de liber schimb, pe care îl negociem cu China, vor fi incluse condiții cu privire la calitatea produselor chineze exportate în Moldova.

- Cum îi va ajuta Camera de Comerț și Industrie Moldova-China pe oamenii de afaceri din țară șă-și exporte produsele pe piața chineză?

Putem să oferim informații importante oamenilor de afaceri, cu privire la companiile din China, cifra de afaceri, dacă o anumită companie poate fi un partener de încredere etc. Limba chineză nu este vorbită de oamenii de afaceri din țară, poate cu unele excepții. Pe de altă parte, China nu este aproape astfel încât să-ți permiți să mergi acolo când vrei. Camera de Comerț și Industrie Moldova-China va ajuta producătorii și exportatorii moldoveni să se întâlnească cu eventualii parteneri comerciali în China, să tatoneze piața din China.

-        Cum va favoriza acordul atragerea investițiilor chineze în Republica Moldova?

În prezent, 84 de companii chineze activează în Republica Moldova cu un capital investițional de aproximativ 5 milioane de lei. Oamenii de afaceri chinezi investesc cel mai mult în domeniile IT, comerț și distribuție. Acordul va impulsiona atragerea investitorilor. Guvernul a elaborat un șir de reforme, care favorizează atragerea investitorilor: reducerea numărului de controale, reducerea numărului de acte permisive etc. Aceasta oferă investitorului siguranța în ziua de mâine.

Interviul integral este disponibil în materialul video atașat.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0