Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

NATO regretă: O republică autoproclamată a votat formarea Armatei Naționale

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaKosovo
Kosovo - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul autoproclamatei Republici Kosovo a adoptat, vineri, în a doua lectură, un set de legi care prevăd schimbarea misiunii Forței de Securitate din Kosovo (KSF) și transformarea sa în Armata Națională a țării.

CHIȘINĂU, 14 dec - Sputnik. 105 deputați prezenți în parlamentul autoproclamatei republici Kosovo au votat vineri în favoarea adoptării legilor referitoare la crearea unei armate a țării.

Acestea includ Legea forțelor armate din Kosovo, Legea privind serviciile în Forțele Armate ale Kosovo și Legea Ministerului Apărării.

De exemplu, după transformarea Forței de Securitate din Kosovo, puterea sa ar putea ajunge la 5.000 de persoane cu normă întreagă, plus 3.000 de rezerviști. Din 1999 până în prezent, securitatea auto-proclamată a Republicii Kosovo a fost asigurată de armata NATO.

Proiectele de lege au fost adoptate în unanimitate de către cei prezenți, parlamentarii minorităților sârbe Liste serbe au boicotat această inițiativă. Înainte de votarea fiecărui proiect, parlamentarii au aprobat zeci de amendamente.

Cu toate acestea, în ciuda acestei inițiative, partea sârbă a declarat că dorește să continue "pe drumul către pace și stabilitate", potrivit premierului sârb, Ana Brnabic.

În 1999, confruntarea armată dintre soldați albanezi ai Armatei de Eliberare a Kosovo (KLA), pe de o parte, și armata și poliția sârbă, pe de altă parte, a dus la bombardarea Iugoslaviei de NATO.

În zilele de 17 și 18 martie 2004 au izbucnit pogromuri în Kosovo și un val de atrocități anti-sârbe și anti-ortodoxe în ochii reprezentanților NATO și ONU.

Parlamentul kosovar a proclamat în mod unilateral independența Kosovo față de Serbia în februarie 2008. În prezent, 105 țări recunosc Kosovo, în timp ce Pristina declară că există 117. Mai mult de 60 de țări sunt împotriva recunoașterii Kosovo, inclusiv China, India, Israel, Rusia și cinci state membre ale UE.

NATO regretă decizia

NATO, care asigură securitatea autoproclamatei republici kosovare din 1999, a declarat că regretă decizia parlamentului kosovar de a crea o armată națională.

"Regret că această decizie a fost luată în ciuda îngrijorărilor exprimate de NATO", a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

El a adăugat că Consiliul pentru Tratatul Atlanticului de Nord a este acum "obligat să reconsidere nivelul de angajament al NATO față de Forța de Securitate a Kosovo".

Fluxul de știri
0