Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Munți de gunoi și râuri care dispar: În unele raioane, oamenii au găsit soluția

© Sputnik / OsmatescoМусор, gunoi
Мусор, gunoi - Sputnik Moldova
Abonare
Societatea civilă și autoritățile locale din raioanele Moldovei, preluând experiența țărilor dezvoltate, au decis să se ocupe de sine stătător de protecția mediului.

CHIȘINĂU, 14 dec – Sputnik. Trei milioane de lei vor fi necesari pentru construcție drumului central, a canalizației pentru grădiniță și extinderea rețelei de apeduct în comuna Ruseștii Noi din raionul Ialoveni, a comunicat corespondentului Sputnik primarul localității, Petru Codreanu.

Lichidarea gropilor de gunoi neautorizate

Potrivit primarului, aceste proiecte, dar și altele, sunt incluse în Planul Urbanistic pe care administrația locală va face tot posibilul să-l realizeze până în anul 2025.

Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Societate
O nouă interdicție în Moldova, aprobată de Parlament - detalii

În ultimii 10 ani în proiectele sociale ale comunei au fost investite circa 46 de milioane de lei, bani proveniți din diferite fonduri europene. Printre ideile realizate, care la nivel de țară nu sunt atât de importante, însă pentru localitățile mici sunt vitale, se află lichidarea a 10 rampe de gunoi neautorizate.

Apropo, problema gunoiului (în cazul dat este vorba de transportarea acestuia) se rezolvă și în Anenii Noi, unde a fost pusă pe seama întreprinderii Apă-Canal din localitate.

Salvarea Botnei

Problema poluării mediului este actuală pentru multe raioane din Moldova, inclusiv pentru Ialoveni care este traversat de râul Botna, unul dintre afluenții Nistrului. Pentru a păstra această sursă de apă, întreprinderea de stat „Direcția bazinelor râurilor și gospodăriei acvatice” împreună cu Agenția „Apele Moldovei”, Universitatea Tehnică din Moldova și asociația civilă „Caroma Nord”, au prezentat un proiect privind protecția râului Botna. Această inițiativă este finanțată de MAE al Italiei în cadrul programului KEP ITALY 2017.

Autorul proiectului susține că acum în Moldova va fi implementată metodologia eficientă italo-franceză de gestionare a surselor acvatice, iar aceste sarcini vor fi puse pe umerii administrațiilor locale și reprezentanților interesați ai societății civile. Împreună, ei vor monitoriza nivelul poluării râului, vor decide cum pot fi diminuate riscurile ulterioare și, totodată, vor atrage și vor duce contul mijloacelor financiare destinate pentru soluționarea problemei privind râul Botna și bazinul acestuia.

Fluxul de știri
0