Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

CEC: Noi detalii despre organizarea referndumului republican consultativ

© Sputnik / Miroslav RotariRodica Ciubotaru
Rodica Ciubotaru - Sputnik Moldova
Abonare
Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Rodica Ciubotaru, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre unele detalii privind organizarea referendumului republican consultativ, programat concomitent cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.
CEC: Noi detalii despre organizarea referndumului republican consultativ

Rodica Ciubotaru susține că pentru referendumul consultativ și alegerile parlamentare vor activa aceleași organe electorale, reieșind din ultimele modificări operate de Parlament la Codul Electoral. În cazul referendumului consultativ, pragul de validare este de o treime din numărul total al alegătorilor.

Astăzi, 14 decembrie, CEC urmează să aprobe devizul de cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea referendumului consultativ din 24 februarie 2019.

Potrivit experților, cheltuielile pentru organizarea  viitorului referendum s-ar putea cifra la peste 10 milioane de lei.

Până în 1997 pragurile de validare a referendumurilor au fost mai mari, de 50 la sută pentru cele constituționale și de 3/5 pentru celelalte tipuri de plebiscite. Deși pragurile au fost diminuate, ultimele două referendumuri cel din 2017 și cel din 2010 au eșuat însă din cauza prezenței joase la urne.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0