Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Statele Unite: Moartea unui copil ar putea provoca o cădere masivă a lui Trump în sondaje

© AP Photo / Evan Vucci Donald Trump
 Donald Trump  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
”Stațiile noastre de supraveghere a frontierei au fost construite acum zeci de ani pentru a se ocupa în mare parte de adulți masculi singuri aflați în custodie, nu de familii și copii”.

CHIȘINĂU, 14 dec - Sputnik. Presa americană, mai ales cea nefavorabilă președintelui Donald Trump, transmite o informația care șochează opinia publică: o fată de 7 ani, originară din Guatemala, a murit de deshidratare și din cauza șocului psihic după ce, săptămâna trecută, a fost luată în custodie de organele de frontieră ale SUA.

Împreună cu tatăl ei și cu un grup de 163 de emigranți, fetița trecuse  ilegal frontiera dintre Mexic și Statele Unite asta după ce parcursese o distanța mare prin deșert.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Statele Unite: Donald Trump a recunoscut - Cursa înarmărilor a devenit incontrolabilă

”Decesul copilului va intensifica toate controalele condițiilor de detenție la stațiile de supraveghere a frontierei și la facilitățile CBP (Customs and Border Protection) care sunt din ce în ce mai copleșiți de un număr mare de familii de persoane care solicită azil în Statele Unite”, transmite Washington Post

Potrivit dosarului CBP, fata și tatăl ei au fost luați în custodie în jurul orei 10:00, pe 6 decembrie. Opt ore mai târziu, copilul a început să prezinte convulsii. Sosite de urgență, serviciile medicale au constat că ”ea nu a mâncat sau consumat apă timp de câteva zile”, conform CBP.

Fetița a fost dusă cu elicopterul la Spitalul de Copii Providence din El Paso, dar a intrat în stop cardiac și a fost resuscită, potrivit agenției. Cu toate acestea, copilul nu a putut fi recuperat și a murit la spital la mai puțin de 24 de ore.

În acest moment Agenția investighează cazul pentru a se asigura că politicile corespunzătoare au fost respectate.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Donald Trump a vorbit despre posibilii contracandidați la viitoarele alegeri din SUA

În mod normal, alimentele și apa sunt oferite migranților luați în custodie la frontieră – dar deocamdată nu e clar dacă fata a primit provizii și un examen medical înainte de a i se declanșa criza ce avea să-i fie fatală.

”Condoleanțele noastre sincere familiei copilului”, a declarat purtătorul de cuvânt al CBP, Andrew Meehan, într-o declarație transmisă The Washington Post. ”Agenții poliției de frontieră au făcut tot posibilul pentru a salva viața copilului în cele mai dificile circumstanțe”, a spus Meehan.

Pe de altă parte, puternica American Civil Liberties Union, care combate măsurile dure luate de Trump, a acuzat ”lipsa de responsabilitate și o cultură a cruzimii în CBP”.

”Faptul că a durat o săptămână până a ieșit la lumină moartea fetiței arată necesitatea transparentizării CBP”, declară ACLU. ”Solicităm o investigație riguroasă în legătură cu modul în care sa produs această tragedie și a unor reforme serioase pentru a preveni decesele viitoare”, cere ACLU.

The Washington Post comentează situația dramatică a ”caravanelor migrante” – nu doar la granița Tijuana-San Diego, acolo unde s-ar ridica zidul dorit de Trump, ci la alte frontiere din  Texas, Arizona și New Mexico. ”Grupurile petrec uneori zile în ascunzători ale contrabandiștilor sau merg pe jos prin zone deșertice, cu puțină hrană și apă, înainte de a ajunge la graniță”, scrie cunoscutul cotidian american.

Donald Trump - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Donald Trump: Alegerile pentru Congres reprezintă un succes extraordinar

Cert este că tragedia fetiței este un adevărat șoc pentru societatea americană – iar președintele Trump, promotorul măsurilor dure contra imigranților, ar putea suferi o cădere masivă în sondaje. Practic, Trump a declanșat măsurile dure înainte ca infrastructura de pază șa frontiere să fie pregătită suficient.

”Stațiile noastre de supraveghere a frontierei au fost construite acum zeci de ani pentru a se ocupa în mare parte de adulți masculi singuri aflați în custodie, nu de familii și copii”, a declarat în această săptămână comisarul CBP, Kevin McAleenan, audiat de un Comitet Judiciar al Senatului. ”Celulele de detenție/custodie ale CBP sunt "incompatibile" cu noua realitate a părinților cu copii care vin peste frontieră pentru a se preda agenților în masă, solicitând azil”.

Deci, un caz tragic, un deces care poate fi o lovitură teribilă uneia dintre cele mai controversate și cunoscute măsuri ale lui Donald Trump.

Fluxul de știri
0