Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensiile stabilite până la 1 ianuarie 1999 vor fi recalculate

© SputnikПенсионеры
Пенсионеры - Sputnik Moldova
Abonare
Beneficiarii de pensii care se încadrează în categoria celor care li se reexaminează pensia de la 1 ianuarie 2019 sunt în drept să depună cerere la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai după 1 ianuarie 2019.

CHIȘINĂU, 13 dec – Sputnik. De la 1 ianuarie 2019 intră în vigoare Legea care prevede recalcularea pensiilor pentru limită de vârstă persoanelor care au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie.

Посетитель в одном из управлений Пенсионного Фонда РФ, фото из архива - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru cei care au pensii mai mici de 2 mii de lei: Ce pot face de astăzi

”Persoanele care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă vor beneficia de reexaminarea pensiei. Recalcularea va fi efectuată pe etape, în funcție de anul ieșirii la pensie şi durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei”, susțin responsabilii de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).

În primul rând, începând cu 1 ianuarie 2019 vor avea dreptul la reexaminarea pensiei persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 și au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult. Pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi revizuite în următorul an.  

Cine sunt pensionarii care vor primi în decembrie o pensie mai mare>>>

”Beneficiarii de pensii care se încadrează în categoria celor care li se reexaminează pensia de la 1 ianuarie 2019 sunt în drept să depună cerere la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai după 1 ianuarie 2019”, anunță CNAS.

În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, recalcularea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua începând cu 1 ianuarie 2021, eşalonat, conform prevederilor legii în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

Fluxul de știri
0