Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tragedie cumplită la Criuleni: Ce l-a determinat pe un polițist să-și pună capăt zilelor

© Sputnik / Rodion ProcaPăsări
Păsări - Sputnik Moldova
Abonare
O astfel de decizie nu este și nici nu poate să aibă un singur factor și nu ține atât de lucrurile materiale, ci este în strânsă legătură cu trăirile sufletești ale omului.

CHIȘINĂU, 11 dec - Sputnik, Cezar Salagor. Încă un caz cutremurător a zguduit opinia publică. Este vorba de moartea unui polițist din Criuleni care și-a pus capăt zilelor. Ar fi prea simplist să spunem că acest lucru s-ar fi întâmplat din cauza unei cerți cu iubita sa. Este doar un pretext.

Am mai scris despre acest fenomen teribil, un adevărat leviatan al lumii moderne, și cred că e cazul să înțelegem că trăim într-o lume în care fiecare a ajuns să creadă că poate face ce vrea cu viața, o societate în care viața și moartea au ajuns să aibă aceeași valoare.

Tot mai acut simțim lipsa de modele comportamentale și valori morale, care constituie una dintre principalele cauzele care îi afectează pe tinerii de astăzi. Lipsa modelului de tată, al eroului gata să se ia la trântă cu balaurul. Și vorbesc de criza în rândul bărbaților, în special, pentru că statisticile ne arată că rata suicidului la bărbați este de peste 6 ori mai mare decât în rândul femeilor.

Care ar fi cauza fenomenului

Unii spun că ar fi sărăcia, bolile, lipsa siguranței în ziua de mâine, în timp ce alții vorbesc despre izolare, traume sau din cauza fenomenelor sociale negative cum ar fi consumul de alcool și stupefiante. Potrivit experților, o astfel de decizie nu este și nici nu poate să aibă un singur factor. Și nu ține atât de lucrurile materiale, ci sunt în strânsă legătură cu trăirile sufletești ale omului.

Părintele Calistrat Chifan - Sputnik Moldova
Părintele Calistrat va vorbi la Chișinău despre ultima treaptă a păcatului

Gânditorul Albert Camus consideră că "sinuciderea este un răspuns filozofic la întrebarea dacă viața merită sau nu să fie trăită". Și întrebarea care apare este dacă viața merită trăită în prezentul sistem în care trăiește omul modern? Trăim într-o lume a progresului material nelimitat în care nu prea a mai rămas loc pentru valori spirituale constante. Ce oferă sistemul actual copiilor, adolescenților, părinților, bătrânilor? De ce bisericile sunt pline cu femei, iar închisorile cu bărbați?

Vom fi sau nu în stare să schimbăm lucrurile? Nu putem să știm, însă un lucru este cert, nu se va schimba nimic atâta timp cât fiecare dintre noi, inclusiv autoritățile, nu vor încerca să conștientizeze cei-i determină pe oameni să-și trăiască viața din plin. Nimic nu se va schimba dacă acțiunile se vor limita la ședințe de Guvern sau vom organiza dezbateri în cadrul unor emisiuni televizate sau vom scrie nenumărate articole de presă.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0