Funcționarul de la Ministerul Finanțelor a dat de înțeles că nu vor fi diminuate salariile angajaților din domeniului justiției, dar nu vor fi nici majorări la această etapă. Raisa Ghilan a precizat că pentru judecători și procurori s-a stabilit cea mai mare valoare de referință de 2500 de lei. Aceasta ar permite ca salariile respectivilor funcționari să nu descrească ceea ce este astăzi. Reprezentantul Ministerului Finanțelor a explicat de a fost făcut acest pas.
“După poziționarea lor în gradul de salarizare, lefurile calculate ale judecătorilor puteau să fie mai mici decât cele actuale fiindcă ei au beneficiat de o lege specială unde salariile erau indexate anual, în funcție de evoluția salariului mediu pe economie. Dacă salariul în economie creștea cu 15%, atunci automat acele categorii beneficiau de aceste majorări. După ce s-au poziționat toți în aceeași grilă, judecătorul primește același salariu pe care l-a avut. Problema a apărut cu acei angajați care intră în sistem. Spre exemplu, dacă un judecător pleacă din funcție, cel care vine în locul lui beneficiază de un salariu mai mic de două ori. Și atunci, ca să nu avem riscul că vom rămâne fără cadre în sistemul judiciar, s-a decis, pe o perioadă de tranziție, de ridicat valoarea de referință pentru a menține aceleași salarii în sistem”, a punctat Raisa Ghilan
Anterior, Ministerul Finanțelor a declarat că judecătorii nu pot avea salarii în baza legii speciale pentru că acest lucru ar da peste cap reforma. Pe de altă parte, Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au declarat că optează pentru menținerea legii speciale privind salarizarea judecătorilor și procurorilor, menționând că nu poate fi aprobată o lege în detrimentul sistemului existent, deoarece aceasta prevede o diminuarea salariilor judecătorilor și a personalului tehnic.
Autor: Eduard Maciac