Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Începe perioada electorală: De când candidații se pot înscrie în cursa electroală

© Sputnik / Miroslav RotariCEC
CEC - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Electorală Centrală își ajustează cadrul normativ și începe informarea cetățenilor referitor la scrutinul din 24 februarie 2019 și vor fi instruiți funcționarii electorali.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. De astăzi începe perioada electorală pentru alegerile Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019. Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare și desfășurare a alegerilor, aprobat prin hotărârea CEC, conține atât activități necesare pentru pregătirea pentru următorului scrutin, cât și pentru desfășurarea campaniei electorale.

Местные выборы - Sputnik Moldova
Politică
Surpriza care li se pregătește deputaților aleși în circumscripțiile uninominale

”Perioada electorală va avea o durată maximă de 90 de zile și se va finaliza odată cu data confirmării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituțională. Printre principalele acțiuni care vor fi întreprinse, menționăm: informarea alegătorilor și instruirea funcționarilor electorali despre particularitățile participării la vot în baza sistemului electoral mixt, constituirea și organizarea activității organelor electorale inferioare, desemnarea și înregistrarea candidaților, organizarea agitației electorale, lucrul cu listele electorale, monitorizarea alegerilor și reflectarea lor în mijloacele de informare în masă, organizarea votării, numărarea voturilor şi totalizarea rezultatelor alegerilor”, precizează reprezentanții Comisiei Electorale Centrale.

Desemnarea candidaților pentru funcția de deputat și înregistrarea acestora în calitate de concurenți electorali va începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie curent. Campania electorală, pentru toți concurenții înscriși în cursă, atât de către CEC, la nivel național, cât și de către consiliile electorale, în circumscripțiile uninominale, va începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor – pe 25 ianuarie 2019.

Surpriza care li se pregătește deputaților aleși în circumscripțiile uninominale>>>

CEC atenționează că orice acțiune de agitație electorală, până la începerea oficială a campaniei electorale, reprezintă o încălcare a legislației electorale.

Totodată, Comisia, îndeamnă reprezentanții partidelor politice, mass-mediei, societății civile, cetățenii și alți subiecți electorali să respecte cu strictețe prevederile legale, în vederea bunei organizări și desfășurări a scrutinului și să manifeste un comportament corect și decent, în conformitate cu regulile de etică.

Amintim că, prin hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova nr. 197 din 27 iulie 2018 a fost stabilită data de 24 februarie 2019 pentru desfășurarea alegerilor Parlamentului Republicii Moldova.

Fluxul de știri
0