Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce ne pregătește anul care bate la ușă: Se va schimba oare prețul la pâine în 2019

CC0 / Pixabay / jackmac34 / Pâine de casă
Pâine de casă - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Agriculturii și Mediului a explicat cum sunt stabilite prețurile la pâine, a făcut o analiză comparativă cu cele din alte țări și o prognoză pentru anul 2019: se vor scumpi sau nu.

CHIȘINĂU, 10 dec – Sputnik. În Moldova prețurile se schimbă atât de des încât nu întotdeauna reușești să le urmărești. Însă Populația este preocupată mai întâi de toate de ceea ce se întâmplă cu produsele de primă necesitate. Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii și Mediului, a lămurit pentru Sputnik Moldova dacă ar putea fi majorate prețurile la pâine în anul care vine.

„Suntem în condiții de economie de piață. Prețurile sunt stabilite în funcție de necesități sau de cheltuieli. Totul pornește de la acești factori. Dacă cresc pierderile de producție, apar indici ai creșterii prețurilor pentru produsul finit. În momentul de față, nu avem nici un fel de semne în acest sens”, a menționat ministrul.

Acesta a atras atenția asupra faptului că prețurile la energia electrică și la materia primă - componente ale cheltuielilor de producție - nu au fost majorate.

Pâine de casă - Sputnik Moldova
Ce ne pregătește anul care bate la ușă: Se va schimba oare prețul la pâine în 2019

„Nu văd nici un indiciu pentru ridicarea prețurilor la pâine. Însă, chiar dacă acest lucru se va întâmpla, haideți să privim real lucrurile care au loc pe piață. Pâinea nu mai este deja un astfel de produs pe care să-l putem considera în continuare unul social. Iar prețurile la pâine în Republica Moldova sunt cu mult mai mici decât în alte țări. Ca, de exemplu, Italia, Franța, Germania, România”, a menționat ministrul.

Potrivit lui Nicolae Ciubuc, în Moldova prețurile la pâine sunt reglementate. „În momentul de față, reieșind din procesele economice din Republica Moldova, nu există nici un fel de indicii pentru majorarea prețurilor la produsele de bază”, a subliniat Ciubuc.

Fluxul de știri
0