Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SIDA poate fi învinsă! De ce este important să facem testul HIV

© Sputnik / Miroslav RotariIurie Climașevschi
Iurie Climașevschi - Sputnik Moldova
Abonare
Testul HIV este singura modalitate prin care o persoană poate afla dacă este infectată cu virusul imunodeficienţei. Testarea este gratuită, confidențială și rapidă.

CHIȘINĂU, 9 dec - Sputnik, Silvia Zavadovschi. Peste 830 de persoane au fost diagnosticate în acest an cu infecția HIV. Astfel, cifra oficială a persoanelor infectate se ridică la 9000. Aceștia se află sub supravegherea medicilor și urmează tratamentele prescrise. Cel mai grav este că aproximativ alți 9000 de purtători HIV trăiesc cu această infecție fără ca să-și cunoască statutul, spun spcialiștii.

„Anul acesta avem 835 de pacienți nou diagnosticați cu infecția HIV. În țara noastră, în viața sunt aproape 9000 de pacienți care-și cunosc statutul. Dar noi știm că în țară sunt aproximativ alți 9000 de pacienți care nu cunosc că au HIV”, spune Iurie Climașevschi, coordonator al Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală.

Cert este că testul HIV este singura modalitate prin care o persoană poate afla dacă este infectată cu virusul imunodeficienţei. Testarea este gratuită și poate fi anonimă.

„În primii 8-10 ani de la infectare, persoana nu prezintă niciun simptom care ar arăta că este purtător HIV. Abia după opt, nouă, zeci ani, după ce sistemul imunitar cedează, atunci survine perioada SIDA. Mulți confundă infecția HIV cu SIDA”, adaugă Iurie Climașevschi.

Cert este că persoanele infectate cu HIV, care urmează tratamentul prescris de medici, nu reprezintă sursă de infectare.

Iurie Climașevschi - Sputnik Moldova
Alarmant! Numărul moldovenilor infectați cu HIV/SIDA, tot mai mare

„Pacienții care sunt sub tratament obțin două rezultate concomitent – primul avantaj este că persoana prin tratament își menține viața. Practic, este un om sănătos ca toți oamenii, doar că în fiecare zi ia câte o pastilă. Iar al doilea avantaj este că această persoană nu mai este sursă de infecție”, spune Iurie Climașevschi, coordonator al Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA și Infecțiilor cu Transmitere Sexuală.

Potrivit specialiștilor, virusul HIV poate fi contractat prin folosirea în comun a acelor de injectare a drogurilor, contactul cu răni deschise, utilizarea unei truse de manichiură infectate sau realizarea unui tatuaj cu instrumente nesterilizate. Cea mai frecventă cale de infectare cu HIV rămâne a fi cea prin raporturi sexuale neprotejate.

În țara noastră, 62 de cabinete consultative oferă servicii de consiliere şi testare gratuită a populaţiei. De asemenea, la medicul de familie fiecare își poate face testul gratuit, confidențial și rapid.

Totodată, patru Centre sociale au fost deschise în Chișinău, Bălți, Comrat și Tiraspol. Acestea oferă asistență și protecție persoanelor afectate de HIV/SIDA. Testarea este realizată prin utilizarea testelor rapide bazate pe sânge capilar.

Fluxul de știri
0