Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Specialiștii europeni au analizat situația economică din Transnistria

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Specialiștii germani au analizat starea de lucruri din Transnistria după indicii economici.

TIRASPOL, 7 dec – Sputnik. Irina Leahova. Experții unei companii de consultanță europene au monitorizat situația economică din Transnistria și au prezentat concluziile în cadrul guvernului nerecunoscutei republici moldovenești nistrene.

Aprecierea este „destul de bună”, a comunicat serviciul de presă al guvernului.

„Potrivit experților, în prima jumătate a anului 2018 se observă o creștere a PIB-ului cu 19% și o înviorare domeniilor industriei și energeticii. Au crescut considerabil și investițiile – cu 46%”, a menționat serviciul de presă.

Factorii care au determinat creșterea economică în anul 2018

Specialiștii germani au menționat stabilizarea situației bugetar-fiscale. Conform evaluării probabile, în primele 6 luni ale anului 2018, deficitul s-a redus până la 16% din PIB.

„Pentru comparație: deficitul din anul 2017 a constituit în aceeași perioadă 24% din PIB. Adică, reducerea deficitului și, în legătură cu aceasta, diminuarea riscurilor, inclusiv politica monetară inteligentă, au constituit factorii principali ai creșterii economice în prima jumătate a anului 2018”, a subliniat expertul Jorg Radeke.

Managerul proiectului a menționat totodată și reducerea cheltuielilor ca tendință pozitivă care se menține de la sfârșitul anului 2017.

Manevrele bugetare și politica economică severă

Potrivit lui Aleksandr Martînov, șeful executivului din regiune, în anul trecut sarcina fiscală s-a stabilizat la nivelul de 28%. Drept urmare, au crescut contribuțiile la buget.

Totodată, Martînov a menționat că, ținând cont de recomandările experților germani, guvernul continuă politica consecventă a așa-numitei „manevre bugetare”.

„Accentul se pune pe creșterea ponderii cheltuielilor capitale, a investițiilor în infrastructura fondului de locuințe și utilități publice. Desigur, căutăm să menținem o politică bugetară relativ aspră, conștientizând că ponderea cheltuielilor bugetare de 43-44% din PIB este foarte mare”, a subliniat Martînov.

Colaborarea executivului de la Tiraspol cu compania de consultanță din Germania „Berlin Economics” a debutat la începutul anului 2017. Activitatea experților ține de două direcții: evaluarea climatului investițional și revizuirea regulată a indicatorilor macroeconomici din regiune.

Fluxul de știri
0