Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politolog: Este naiv să crezi că lista „Forbes” include persoane cu adevărat influente

© Photo : Из личного архива А. МанойлоAndrei Manoilo
Andrei Manoilo - Sputnik Moldova
Abonare
Doctorul în științe politice Andrei Manoilo a comentat pentru Sputnik lista celor mai influente 100 de femei pe anul 2018, întocmită de revista „Forbes”.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Pe primele trei poziții s-au clasat cancelarul RFG, Angela Merkel; premierul Marii Britanii, Theresa May, și președintele FMI, Christine Lagard. Pe locul 62 se află președintele Lituaniei Dalia Grybauskaitė; pe locul 65 s-a plasat soția liderului chinez, Péng Lìyuán, iar pe cea de-a 67 poziție se află șefa diplomației UE, Federica Mogherini.

Potrivit doctorului în științe politice Andrei Manoilo, clasamentul celor mai puternice femei din lume în viziunea „Forbes” nu reflectă nici pe departe influența reală pe care o au acestea asupra situației mondiale.

„Forbes” este o revistă pentru femeile casnice, și nu pentru politicieni. De aceea este naiv să consideri că topul alcătuit de „Forbes” pentru anumite persoane publice reprezintă ceva serios și o apreciere reală a influenței lor politice asupra proceselor care au loc în lume”, a menționat Manoilo.

Autorii clasamentului își aleg eroii, bazându-se nu pe autoritatea reală a acestora, ci pe funcția înaltă pe care o dețin sau pe caracterul lor scandalos. De aceea este clar de ce în capul listei se află cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Cancelarul german Angela Merkel în timpul vizitei oficiale la Soci, Rusia - Sputnik Moldova
Topul mondial Forbes: Vezi cine este cea mai influentă femeie din lume

„Un rol important în decizia specialiștilor de la „Forbes” de a o situa pe Merkel în vârful piramidei l-a jucat nu activitatea sa ca atare, ci faptul că ea este cancelarul Germaniei, cea mai puternică și mai influentă țară a lumii occidentale. Faptul de a fi cancelar servește drept garanție că te vei regăsi printre primele trei sau cinci poziții ale clasamentului”, a adăugat politologul.

În realitate însă, Merkel și-a depășit deja demult apogeul carierei. Acest mandat de cancelar va fi ultimul pentru ea. Merkel a declarat încă în octombrie că intenționează să se retragă din activitate.

„Ea a pierdut lupta politică împotriva adversarilor chiar în interiorul partidului său. În mare parte, dacă mai înainte Merkel putea fi considerată o femeie de succes, actualmente ea este un ”perdant” la toți parametrii. Însă nu se știe de ce au clasat-o în vârful piramidei”, a conchis Manoilo.

Fluxul de știri
0