Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mai multe persoane vor supraviețui accidentelor rutiere, din 2019

© Sputnik / Miroslav RotariAngela Cazacu-Stratu și Pavel Apostol
Angela Cazacu-Stratu și Pavel Apostol - Sputnik Moldova
Abonare
600 de angajați ai Inspectoratului Național de Patrulare vor învăța să acorde primul ajutor medical la locul accidentelor rutiere.
Mai multe persoane vor supraviețui accidentelor rutiere, din 2019

600 de angajați ai Inspectoratului Național de Patrulare vor învăța să acorde primul ajutor medical la locul accidentelor rutiere. Instruirea va fi efectuată de profesori ai Universității de Stat de Medicină ”Nicolae Testemițeanu”, pe parcursul anului 2019. Acțiunea este prevăzută într-un acord de colaborare semnat între universitate și inspectorat și va contribui la salvarea mai multor vieți. Detalii despre proiect au oferit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Pavel Apostol, șeful serviciului Info Trafic al Inspectoratului Național de Patrulare, și Angela Cazacu-Stratu, doctor în medicină.  

”În cazul unui accident rutier inspectorii de patrulare ajung primii la fața locului. Este important să cunoască în ce situații este potrivit să acorde primul ajutor medical și în ce situații nu trebuie să intervină pentru a nu face mai rău victimei”, a menționat Pavel Apostol.

De asemenea, instruirea va permite inspectorilor de patrulare să evalueze cauzele traumatismelor rutiere.

”Această analiză ne va permite, pe termen de lungă durată, să operăm anumite modificări în legislația rutieră. Să efectuăm, de exemplu, o analiză a impactului centurii de siguranță. Să demonstrăm cât de utilă este centura de siguranță, în ce măsură diminuează traumatismul în cazul unei persoane cuplate”, a precizat Pavel Apostol.

Instruirea inspectorilor de patrulare va demara în 2019. Lecțiile teoretice și practice vor fi predate de către specialiștii Catedrei de Urgențe Medicale a Universității de Stat de Medicină.

”Vom instrui inspectorii de patrulare cum să acorde primul ajutor medical în funcție de traumatism. De asemenea, le vom explica în ce situații să nu intervină, pentru a nu dăuna victimei. De obicei este vorba de traumatisme ale coloanei vertebrale sau de hemoragii masive, când este necesară intervenția exclusivă a medicilor”, a explicat Angela Cazacu-Stratu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0