Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vitalie Tarlev: În curând am putea avea un roaming intern cu Transnistria

© Sputnik / OsmatescoVitalie Tarlev
Vitalie Tarlev  - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii Vitalie Tarlev a prezentat în studioul radio Sputnik Moldova modul în care Chișinăul vrea să extindă rețelele de telefonie mobilă în Transnistria pentru a anula tarifele exagerate între cele două maluri ale Nistrului.
Vitalie Tarlev: În curând am putea avea un roaming intern cu Transnistria

Oficialul s-a referit la un proiect de lege adoptat recent de Parlament care va contribui la eliminarea barierelor ce țin de interconectarea rețelelor și interoperabilitatea serviciilor de comunicații electronice pe ambele maluri ale Nistrului și, respectiv, va crea baza juridică pentru autorizarea furnizorului de rețele și servicii de comunicații mobile celulare terestre din raioanele din stânga Nistrului şi municipiul Bender, în conformitate cu prevederile legislației naționale în vigoare.

Potrivit lui Vitalie Tarlev, această lege va acoperi câteva direcții. Este vorba de interconectarea telefoniei fixe și utilizarea resursei numerotare legală a Republicii Moldova de către operatorul regional, interconectarea trafic-date sau transport date și normalizarea relațiilor de telefonie mobilă prin utilizarea unor tehnologii avansate.

Tarlev mai spune că tehnologiile în telefonie utilizate în stânga Nistrului sunt anacronice și ele urmează să fie retrase de pe piață. Operatorul regional este gata să accepte un nivel avansat de protecție și să o parte din standardele internaționale.

“După o posibilă normalizare a interferențelor în rețelele de la Chișinău și Tiraspol, nu excludem posibilitatea de schimb de trafic în telefonie, adică să avem un roaming intern sau tehnic ca cetățenii să aibă posibilitatea să vorbească la tarife previzibile, clare după un sistem transparent”, a adăugat Vitalie Tarlev.

Menționăm că malul drept al Nistrului nu are o legătură telefonică directă cu cel stâng de mai bine de zece ani. Operatorii de telefonie mobilă și fixă fac legătura cu operatorul din stânga Nistrului prin intermediul Telefoniei IP. Astfel, tarifele de convorbire dintre cele două maluri ale Nistrului sunt comparabile cu tarifele internaționale.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0