Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La Chișinău va fi deschis un Centru cultural istoric evreiesc

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
La Chișinău va fi deschis Muzeul național de istorie a evreilor, iar Cimitirul evreiesc va fi reabilitat.

CHIȘINĂU, 5 dec – Sputnik. Cimitirul evreiesc din Chișinău va fi reabilitat și transformat într-un Centru cultural istoric evreiesc, la inițiativa premierului Pavel Filip. Acesta va include mai multe obiective istorice ale comunității evreiești, fiind un spațiu pentru comemorarea victimelor Holocaustului, dar și un punct de atracție pentru turiști.

Ministrul Tudor Ulianovschi i-a primit pe reprezentanţii Congresului Mondial Evreiesc - Sputnik Moldova
Societate
Moldova își consolidează relațiile cu Congresul Mondial Evreiesc

Pentru a oferi Guvernului capacitatea necesară de a dezvolta Centrul, cimitirul va fi  transferat din gestiunea Consiliului Municipal Chișinău în subordinea Ministerului  Educației, Culturii și Cercetării. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv. 

Documentul stabilește și sediul unde va fi amplasat Muzeul de istorie a evreilor din Republica Moldova - acesta va fi parte a Centrului cultural și va contribui la conservarea patrimoniului evreiesc pe teritoriul țării noastre.

Recent, prim-ministrul a vizitat cimitirul evreiesc care la momentul actual se află în stare dezastruoasă - două treimi din cimitir sunt practic distruse. Atunci, șeful Executivului a solicitat elaborarea unui plan de acțiuni pentru reabilitarea acestuia și edificarea în acest loc a unui centru cultural istoric evreiesc.

Fluxul de știri
0