Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: Marea Britanie ar putea revoca unilateral „Articolul 50” din acordul Brexit

© AFP 2024 / Daniel LEAL-OLIVASBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat că guvernul nu va revoca Articolul 50 care a declanșat procesul Brexit.

CHIȘINĂU, 4 dec - Sputnik. Avocatul general al Curții Europene de Justiție, Manuel Campos Sánchez-Bordona, a anunțat marți că Regatul Unit poate revoca Articolul 50 privind Brexit în mod unilateral, anulând astfel divorțul fără a cere permisiunea altor țări. Avizul nu este obligatoriu.

„Avocatul general Campos Sanchez-Bordona propune Curții de Justiție să declare că Articolul 50 [...] permite revocarea unilaterală a notificării intenției de retragere din UE până în momentul încheierii formale a acordului de retragere, cu condiția că revocarea a fost decisă în conformitate cu cerințele constituționale ale statului membru, este notificat în mod oficial Consiliului European și nu implică o practică abuzivă", a afirmat într-o declarație instanța de vârf a UE.

​Un grup de parlamentari scoțieni a adoptat o hotărâre judecătorească cu privire la modul în care cererea Regatului Unit în temeiul articolului 50 din Tratatul de la Lisabona ar putea fi revocată în mod unilateral înainte de termenul Brexit din 29 martie 2019.

Articolul 50 stipulează că orice stat membru este îndreptățit să decidă să părăsească Uniunea Europeană în conformitate cu propriile sale cerințe constituționale.

Parlamentul britanic va începe dezbaterile de 5 zile cu privire la propunerea Brexit a premierului Theresa May pe 4 decembrie și va vota asupra acordului, aprobat de UE, la 11 decembrie.

Fluxul de știri
0