Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon va pleca săptămâna aceasta în Rusia: Care sunt intențiile șefului statului

© Sputnik / Miroslav RotariPreședitele Igor Dodon
Președitele Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării a vorbit detaliat despre semnificația vizitei sale în Rusia, despre importanța plecării sale la Sankt Petersburg

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Moldova va participa în calitate de observator la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE). Întrunirea șefilor de state UEE va avea loc pe 6 decembrie, la Sankt Petersburg, a comunicat președintele țării Igor Dodon.

Șeful statului a scris pe Facebook că pentru Moldova această participare reprezintă o posibilitate și perspective pentru aprofundarea cooperării economice, sociale și umanitare cu țările UEE.

De exemplu, a menționat Dodon, în anul 2017 țările UEE au importat din țări terțe produse alimentare și materie primă agricolă în sumă de 30,2 miliarde de dolari (sau 12% din importul total al țărilor UEE).

Președintele a spus că în anul 2017 Moldova a exportat în țările lumii produse alimentare și materie primă agricolă în valoare de 1,1 miliarde de dolari și că poate să sporească livrările în țările UEE din contul creșterii volumului producției și a potențialului de export al acestor produse.

Control Vamal aeroport - Sputnik Moldova
Republica Moldova
MAI din Rusia a anunțat "amnistia" pentru muncitorii imigranți moldoveni ilegali

În opinia șefului statului, pe lângă aceasta există un mare potențial în energetică: pentru țările-membre UEE există prețuri preferențiale la resursele energetice. Continuă colaborarea în privința migrației. În țările UEE, muncitorilor imigranți li se oferă oportunitatea de a munci fără patentă; sunt introduse noi instrumente pentru proiectele de infrastructură și afaceri; există experiența creării fondurilor de investiții interstatale, activează Banca Eurasiatică de Dezvoltare.

În concluzie, Dodon a spus că vom construi relații cu toată lumea - și în Occident, și în Orient - în interesele Republicii Moldova și a cetățenilor noștri.

Anterior, președintele Dodon a comunicat că a fost invitat de șeful statului rus, Vladimir Putin, să participe în calitate de observator la summitul UEE care va avea loc pe 6 decembrie la Sankt Petersburg.

Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) este o uniune economică înființată în baza Uniunii Vamale și Spațiului Economic Unic și funcționează începând cu 1 ianuarie 2015. În prezent, membri ai UEE sunt Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Fluxul de știri
0