Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată cât vor trebui să plătească moldovenii pentru polița medicală în 2019

© Sputnik / Николай Хижняк / Accesați arhiva multimediaВрач
Врач - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni au decis cât vor trebui să plătească moldovenii pentru asigurarea medicală în anul 2019.

CHIȘINĂU, 3 дек – Sputnik. În fiecare an, subiectul costului pentru asigurarea medicală este discutat pe larg de moldoveni. Cu toate acestea, pe parcursul ultimilor trei ani costul pentru aceasta rămâne a fi de 4056 de lei.

Persoanele fizice care își procură polița individual, până pe 31 martie, beneficiază de o reducere de 50 la sută, iar pentru cei antrenați în domeniul agricol - reducerea este de 75 la sută.

Nimic nu se va schimba nici după 1 ianuarie. Parlamentul a aprobat legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2019.

Conferențiarul universitar al Șclii de Management în Sănătate Publică, Rodica Gramma, consideră că atunci când asigurații, indiferent de mărimea contribuțiilor, primesc aceleași servicii medicale, principiul solidarității sociale este unul inechitabil față de cei care varsă în fond cele 9 la sută din salariu.

Potrivit ei, implementarea în 2004 a asigurărilor medicale a fost o mare realizare a sistemului medical din țara noastră. Însă acum a apărut circumstanțe care îi demotivează pe cetățeni să plătească sincer în fondul de asigurare.

Nu există nicio diferență dintre oamenii care transferă în Fondul asigurărilor sociale câte 20 de mii de lei anual cu cei care plătesc două mii de lei, ei beneficiază de aceleași servicii și se află în aceleași condiții. La un moment dat, oamenii își pierd motivația de a ași declara veniturile și de a contribui mai mult, pentru că ei nu văd să aibă niciun folos personal”, a declarat Gramma.

Expertul consideră că a venit timpul să fie revizuită abordarea în medicina asigurată și pachetul de servicii medicale. Ea a mai precizat că oamenii care muncesc peste hotarele țării nu achită nimic în fondul asigurărilor.

”Ulterior ei vin aici și se tratează din contul companiei de asigurări, cumpărând o poliță medicală, sau apelând la urgență și își fac operații costisitoare. Iar costurile sunt suportate de compania de asigurări. Acest lucru nu este cinstit față de cei care achită”, a subliniat expertul.

Potrivit ei, și doctorii și profesorii achită anual mai mult de 2000 de lei, pentru că din salariu sunt reținute 4,5 la sută și tot atâta achită angajatorul.

Fluxul de știri
0