Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Îți spune mereu că fără el ești nimeni sau te vei pierde? Ce înseamnă asta

© Sputnik / Miroslav RotariDaniela Josanu
Daniela Josanu - Sputnik Moldova
Abonare
Violenţa în familie nu se rezumă doar la agresiune fizică, ci poate îmbrăca mai multe forme. Specialiștii spun că, de cele mai multe ori, agresiunea fizică vine la pachet cu cea psihologică, cea economică sau cea spirituală.
Îți spune mereu că fără el ești nimeni sau te vei pierde? Ce înseamnă asta

Ești criticată mereu și pentru orice? Ți se spune cu orice ocazie că ești incapabilă să te descurci fără el, iar în cazul în care nu vei face așa cum îți spune, vei rămâne singură? Ei bine, esti victima violenței psihologice. Specialiștii spun că, de cele mai multe ori, această formă de violență nu este recunoscută, iar victimele ajung chiar să creadă în vorbele agresorului.

„Orice acțiune de intimidare și de umilire a persoanei, de amenințare sau de înjosire este o acțiune de violență psihologică. De multe ori, beneficiarele noastre vin și spun că „el îmi spunea că eu sunt nimeni și eu nu mă descurc. Că dacă el pleacă, eu mor de foame și mă găsesc câinii pe drum”. În astfel de cazuri, victima pur și simplu nu are putere psihologică pentru a spune stop. Când ți se spune în fiecare zi unul și același lucru, tu deja ajungi să crezi în ceea ce ți se spune”, a declarant coordonatoarea serviciului pentru Asistență Specializată din cadrul Centrului de Drept al Femeilor, Daniela Josanu, în studioul Radio Sputnik Moldova.

Jurista spune că abuzul emoțional este foarte des trecut cu vederea de către victime, iar cei din jur nu fac decât să încurajeze acest comportament.

„Cel mai grav este atunci când sunt copii într-o familie, iar victima nu este susținută de oamenii din jur. Adică cei din jur nu-i spun clar femeii că ea este victimă a violenței și face rău că stă într-o relație nocivă de la care copiii ei nu vor avea ce învăța”, adaugă Daniela Josanu.

Psihologii spun că cicatriciile abuzului emoțional sunt foarte adânci și de cele mai multe ori au consecințe grave asupra victimelor, care pot dezvolta chiar și probleme de sănătate mintală.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0