Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din UK: Cum va fi afectată de Brexit regiunea unde locuiţi - Date oficiale

© AFP 2024 / OLI SCARFFBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
O nouă analiză economică oficială a fost publicată de Guvernul britanic cu privire la efectele Brexit. Potrivit datelor, orișice scenariu legat de Brexit va avea un impact negativ asupra economiei.

CHIȘINĂU, 1 dec – Sputnik. Orice scenariu Brexit va face Marea Britanie mai săracă, arată Guvernul britanic, care a publicat o nouă analiză economică, în timp ce premierul Theresa May se străduieşte să obţină votarea acordului.

Brexit - Sputnik Moldova
Politică
BREXIT: Moldova și Marea Britanie schimbă cadrul juridic de colaborare

Planul susţinut de premier va conduce la o scădere a economiei britanice cu 2,5 la sută după 15 ani, faţă de situaţia în care țara ar fi rămas în UE, scrie Daily Mail, care prezintă noile date oficiale emise de Guvern.

Dar ieşirea din UE fără un acord va avea efecte şi mai grave, putând însemna o scădere a PIB-ului de 9,3 la sută în această perioadă. Variante de acord vor afecta în mod diferit fiecare regiune a ţării.

Londra se află într-o situaţie mai bună în cazul unui Brexit fără acord, pierzând în jur de 6 la sută din viitoarea creştere economică, dar va sta mai rău în cazul aplicării planului Chequers, care exclude sectorul serviciilor - sectorul care domină economia capitalei.

Nord-estul Marii Britanii va fi regiunea care va fi cel mai afectată în cazul unui Brexit fără acord, pierzând peste 10 la sută din creșterea economică.

Michel Barnier și Donald Tusk - Sputnik Moldova
A fost semnat Acordul BREXIT: bucurie pentru unii, tristețe pentru alții

În cazul Ţării Galilor și Scoției, cea mai bună soluţie ar fi planul Checkers, care va presupune o scădere neînsemnată a creşterii economice.

În cel mai rău scenariu, şi anume ieşirea din UE fără un acord, economia britanică va înregistra o scădere de 10,7 la sută – ceea ce este echivalent cu 200 de miliarde de lire sau cu 3000 de lire de persoană, până în 2035, potrivit analizei realizate de Bloomberg.

Un acord de tip canadian, susţinut de mulți adepţi ai Brexit, ar avea ca rezultat o scădere de 6,7 la sută, în timp ce chiar și un model de acord norvegian, care ar menţine reguli similare de liberă circulație, ar presupune o pierdere de 1,4 la sută.

De asemenea, Brexit va implica riscuri diferite pentru fiecare sector principal al economiei și pentru angajaţii din aceste sectoare.

Brexit - Sputnik Moldova
Perioada post-Brexit: Critică dură - Ce se va întâmpla cu cetățenii Uniunii Europene

În ansamblu, un Brexit fără acord va însemna o scădere a creşterii cu aproape 8% în sectoarele principale, dar cel mai afectată va fi producţia de medicamente și industria maşinilor.

Datele oficiale prezentate de Guvern sugerează că un acord „Checkers” ar fi cel mai avantajos în ansamblu, pe al doilea loc plasându-se, în majoritatea cazurilor, un acord care să ofere Marii Britanii statutul de membru în SEE (Spațiul Economic European) similar cu cel al Norvegiei.

Impactul unui acord de tip canadian ar varia substanţial în întreaga economie. Va avea totuşi un impact negativ asupra producţiei în special de produse chimice și medicamente, iar în privinţa sectorului serviciilor financiare va avea efecte aproape la fel de negative ca în cazul unui Brexit fără acord.

Fluxul de știri
0