În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Cezara Dilevschischi a explicat că anxietatea ca emoție umană trăită de toți oamenii la un moment dat este o stare normală și trecătoare. Însă, când simptomele de panică și anxietate degenerează în atacuri de panică și de anxietate vorbim deja de tulburare emoțională, manifestată prin sentimente de frică și neliniște la care se adaugă: palpitații, stres, transpirație.
Nucleul principal al anxietății este îngrijorarea intensă, frecventă și de durată care nu poate fi controlată și poate afecta negativ viața personală, profesională sau sănătatea. Anxietatea se diferențiază de frică prin caracterul ei irațional, nejustificată prin prezența unor situații periculoase.
"Dacă avem o anxietate diagnosticată omul se confruntă cu foarte multe probleme de ordin cognitiv, fizic și comportamental. Omul se simte permanent în stare de alertă, de alarmă, este în permanență obosit, pentru că se epuizează să-și facă atâtea griji", a explicat Dilevschi.
Anxietatea poate avea trei nivele: nivel ușor, nivel mediu și nivel sever. Totodată, anxietățile sunt de diferite forme și pot fi clasificate astfel: fobiile, tulburarea de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, reacția acută la stres, tulburarea de stres posttraumatic și anxietate generalizată.
"Dacă omul se teme de contexte sociale, să se expună în public, atunci vorbim de anxietate socială. Dacă persoana face crize de panică intensă, atunci vorbim de atacul de panică. Totodată există și careva fobii specifice de exemplu: teama irațională de cutremure, păianjeni, câini, înălțime sau avion", a menționat psihologul.
Anxietatea poate fi cauzată de factorul ereditar – istoricul familie te poate face mai predispus la tulburări de anxietate decât alte persoane factorii de mediu – evenimente stresante, trauma sau folosirea unor substanțe ce produc dependență (alcool, cofeină, nicotină).
Cea mai gravă formă de anxietate este tulburarea de anxietate generalizată: anxietate excesivă, grija permanentă față de evenimente din viața de zi cu zi, fără motive evidente de preocupare. Practic gândurile și emoțiile negative domină gândirea, iar viața de zi cu zi devine o stare constantă de grijă, frică, teamă. În plus, persoanele cu anxietate generalizată simt în același timp cu starea de anxietate stări precum oboseală, insomnie sau oboseală la trezirea din somn, neliniște, irascibilitate, iritabilitate, probleme de concentrare și memorie, dureri generalizate, încordare musculară.
"Dacă ne referim la un nivel ușor de anxietate, atunci omul poate cumva să se descurce singur prin diferite căi. Tratamentul medicamentos intervine la un nivel mediu moderat spre sever. Fiecare din noi are o mică predispunere la anxietate, însă depinde ce temperament avem, experiențele timpurii de viață și stresul cotidian. Îndemn persoanele să apeleze la ajutor, pentru că nu este o rușine să mergi la un psihoterapeut, care îți va face un diagnostic și va vedea dacă are nevoie de tratament", a punctat psihologul.
Autor: Cristina Baș