Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât vor costa în acest an brazii scoși în vânzare

© Sputnik / Miroslav RotariIarna
Iarna - Sputnik Moldova
Abonare
Anul acesta, Agenția ”Moldsilva” va scoate în vânzare 64 de mii de brazi. La ce preț se vor vinde în acest an pomii de Crăciun.

CHIȘINĂU, 30 nov – Sputnik. La mijlocul lunii decembrie, în pepinierele din cadrul entităților silvice subordonate Agenției ”Moldsilva”, va începe procesul pregătirii spre vânzare a pomilor de Crăciun.

Potrivit ”Moldsilva”, volumul propus spre vânzare este de 64 de mii bucăți, cu 6 mii mai mult decât în anul 2017, dintre care 61 de mii de molizi și 3000 de pini. Vor mai fi propuse spre vânzare și 8500 de crengi de brad.

Focurile de artificii și luminile de pe Pomul de sărbătoare luminează cerul deasupra orașului Byblos de pe țărmul libanez, la nord de Beirut. - Sputnik Moldova
Parada Pomilor de Crăciun din întreaga lume

În acest an cel mai mare volum îl au întreprinderile silvice din Strășeni - 23700 de bucăți;  Edineț - 7300 de bucăți;  Chișinău - 6100 de bucăți; Nisporeni-Silva – 5600 de bucăți ;Călărași - 5000  de bucăți.

Persoanele fizice, instituțiile de stat sau private și în acest an pot procura pomi de Crăciun din cadrul a 19 entități silvice.

Înălțimea unui pom de Crăciun va varia de la 1 metru până la 6 metri. Pepinierele vor vinde un molid de un metru la prețul minim de 36 de lei (fără TVA), iar un pin de aceeași dimensiune – 25 de lei. Pentru pomii ce au o înălțime mai mare de 6 metri se stabilește un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru (molid) și 70 de lei (pin).

Agenția "Moldsilva" a transmis spre examinare Inspectoratului pentru Protecția Mediului demersul privind obținerea autorizațiilor la tăierea pomilor de Crăciun.

În cazul tăierilor ilicite a arborilor de rășinoase, inclusiv molid, pin, din fondul forestier sau din alte spații verzi, persoanele fizice riscă o amendă de la 40 la 50 de unități convenționale, iar persoanele juridice de la 400-500 de unități convenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității și achitarea prejudiciului cauzat.

Fluxul de știri
0