Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum să-ți alegi corect meseria?

© Sputnik / Rodion ProcaIulia Nicorici
Iulia Nicorici - Sputnik Moldova
Abonare
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în colaborare cu Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, a lansat o aplicație mobilă inedită care le va permite tinerilor de a-și cunoaște abilitățile profesionale și de a alege o meserie căutată de agenții economici. Programul electronic presupune mai întâi de toate un chestionar care evoluează potențialul intelectual, dar și abilități psihologice care își propune să ghideze corect persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-22 de ani pe piața muncii.
Cum să-ți alegi corect meseria ?

Aplicația intitulată Navigarea Pieței Muncii a fost lansată cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) prin intermediul programului Promovarea ocupării tinerilor.

Iulia Nicorici, reprezentant ANOFM a menționat că lansarea noului proiect a fost o necesitate pentru a motiva tinerii de a face alegeri corecte și de a le înlătura anumite stereotipuri cu privire la ceea ce înseamnă o meserie prestigioasă.

"Considerăm că este primul pas pentru a echilibra cererea și oferta pe piața muncii. Tinerii își doresc un salariu de cel puțin 5.000 de lei pe lună, asta în cazul unor începători, dar cu atât mai mult în cazul persoanelor tinere cu studii superioare", a declarat Iulia Nicorici. 

Reprezentantul agenției a menționat de asemenea că aplicația nu conține o bază de date, ci un ghid a site-urilor de angajare, teste utile, dar și alte informații pentru orice doritor de a se reprofila la un moment dat.

De menționat că doar în primele 9 luni din acest an, la ANOFM au fost înregistrați 4029 de șomeri cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani. Cel mai probabil tinerii care nu vor fi satisfăcuți de ofertele de pe piața vor lua drumul spre statele UE sau Rusia.

Fluxul de știri
0