Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Consiliul Federației, despre scopul provocării puse la cale de Kiev în Marea Neagră

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaTrei nave ale FMM a Ucrainei au trecut frontiera Rusiei
Trei nave ale FMM a Ucrainei au trecut frontiera Rusiei - Sputnik Moldova
Abonare
Senatorul rus Franț Klințevici a explicat care a fost scopul provocării din Marea Neagră cu implicarea navelor ucrainene.

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. Senatorul rus Franț Klințevici consideră că provocarea din strâmtoarea Kerci a fost pusă la cale pentru a zădărnici întâlnirea preconizată în cadrul G20 a liderilor Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Donald Trump, scrie RIA Novosti.

Anterior Trump a declarat într-un interviu pentru „Washington Post” că poate amâna întâlnirea cu Putin de la summitul G20 din Argentina din cauza situației create în strâmtoarea Kerci.

„La drept vorbind, anumite forțe ale SUA au urmărit inclusiv acest scop: la sugestia lor, Kievul a organizat recenta provocare în Marea Azov. Așa și-ți vine să zici: domnule Trump, nu vă lăsați prins în plasă”, a spus Klințevici, citat de serviciul său de presă.

La rândul său, Konstantin Kosaciov, președintele Comitetului Consiliului Federației pentru Relații Internaționale, a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a nu admite în niciun caz un conflict armat cu Ucraina. În momentul de față, răspunderea îi revine anume Uniunii Europene și blocului NATO de a nu încuraja Ucraina să declanșeze încă un război în Europa.

Ce s-a întâmplat în Marea Neagră

Duminică trei nave ale FMM ale Ucrainei – „Berdiansk”, Nikopol” și „Yany Kapu” – au încălcat frontiera de stat a Rusiei, intrând în acvatoriul temporar închis al apelor teritoriale ale Federației Ruse și îndreptându-se din Marea Neagră spre strâmtoarea Kerci. Navele făceau manevre periculoase, fără a se conforma cerințelor legale ale autorităților ruse, din care cauză au fost reținute. Trei marinari au fost răniți, însă, potrivit ombudsmanului rus Tatiana Moskalkova, viața lor este în afara pericolului.

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a calificat situația din strâmtoarea Kerci drept o provocare. În opinia sa, Kievul a încălcat prevederile dreptului internațional. Lavrov a menționat că acțiunile FMM ale Ucrainei erau foarte periculoase și prezentau pericol pentru navigația vaselor.

În timpul incidentului din strâmtoarea Kerci partea rusă a acționat conform dreptului internațional și celui intern. Aceasta a fost o reacție la pătrunderea în apele teritoriale ale Rusiei a navelor militare străine, a declarat, la rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei.

 

 

Fluxul de știri
0