Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Iată de ce marii investitori ocolesc Moldova

© Sputnik / OsmatescoVictor Burunsus
Victor Burunsus - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Victor Burunsus este de părere că deocamdată investitorii strategici, care pot să schimbe calitatea creșterii economice, ocolesc Republica Moldova.
Expert: Iată de ce marii investitori ocolesc Moldova

Expertul Victor Burunsus s-a referit la „Moldova Business Week 2018”, cel mai important eveniment al anului consacrat antreprenorialului, promovării exporturilor și atragerii investițiilor în țara noastră, în cadrul căruia oficialitățile au anunțat scenarii optimiste privind evoluția climatului investițional pentru Moldova. Guvernanții au programat pentru următorii doi ani investiții de 380 de milioane de dolari.

Potrivit lui Victor Burunsus, sectorul bancar ar fi primul la capitolul atragerii investițiilor străine directe. Este vorba de vânzarea de către stat a unor pachete importante de acțiuni la doua bănci comerciale.

Un alt domeniu favorabil pentru investiții vizează zonele economice libere. Dar aceste segmente sunt insuficiente pentru potențialul investițional al unui stat. Întrebarea care si-o pun experții este cât de sigur este să investești în Moldova. Victor Burunsus  menționează că un indicator al siguranței pentru mediul de afaceri este periodicitatea disputelor investiționale.

“Atunci când un litigiu nu poate fi soluționat în țara în care se investește, aceste dispute sunt soluționate în arbitraj internațional și deja avem cazuri pe rol când s-a dat câștig de cauză investitorilor. Dacă se ajunge într-o instanță internațională, asta ar fi un semnal că instanțele locale eșuează", a precizat expertul.

 Un alt aspect ar fi restanțele pe care le are Moldova în clasamentele internaționale.

“Dacă la capitolul inițierea afacerii, implicit la procedura de înregistrare a unei întreprinderi Moldova se poziționează bine, atunci la capitolul desfășurarea sau durabilitatea afacerii, Moldova nu progresează comparativ cu statele din regiune. Un alt indicator, spune expertul, la care țara noastră nu a evoluat este criteriul de obținere a autorizaţiei de construcție”.

 Obținerea unei autorizaţii în construcție durează 276 de zile și cuprinde 28 de proceduri.

Clasamentul mondial al Doing Business 2018 este condus de Noua Zeelandă. Primii 10 lideri sunt Singapore, Danemarca, Coreea de Sud, Hong Kong, Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia, Georgia și Suedia.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0