Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce spune Ghilețchi despre organizarea unui referendum în ziua scrutinului parlamentar

© Sputnik / OsmatescoValeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi    - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Logica Puterii", vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a comentat inițiativa Partidului Democrat de a organiza un referendum concomitent cu alegerile parlamentare, din 24 februarie 2019.
Ce spune Ghilețchi despre organizarea unui referendum în ziua scrutinului parlamentar

Potrivit lui Ghilețchi,  referendumul cu privire la reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 nu este cea mai reușită propunere înaintată de către democrați.

"Organizarea unui referendum consultativ pe subiecte de acest gen nu este cea mai reușită formulă, deoarece în ziua alegerilor sau în timpul campaniei electorale oamenii trebuie să se concentreze pe alte subiecte. Să nu uităm că alegătorii vor avea două buletine de vot – un buletin de vot pentru care vor vota în favoarea unui partid și un alt buletin de vot prin care vor alege deputatul de circumscripție", a declarat Ghilețchi.

Vicepreședintele Parlamentului a mai spus că este rezervat față de această idee. Potrivit lui, chiar dacă acest referendum consultativ va avea sorți de izbândă, finalitatea lui oricum urmează să fie decisă de viitorul Parlament în conformitate cu prevederile Constituționale. Mai mulți experți avansează ideea că șeful statului, Igor Dodon, nu va promulga aceste decizii ale Legislativului, ele fiind apreciate de unii comentatori drept manevre politice ale Partidului Democrat.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0