Președintele Camerei de Comerț Moldova–China, Boris Foca, este de părere că Acordul de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va avea un impact benefic asupra extinderii schimburilor comercial-economice, va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești și va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.
"Produsele noastre cu siguranță pot concura cu cele mai bune produse ale altor țări dezvoltate. Cert este ca să poți lucra cu China ai nevoie de capacități. China nu va cumpăra niciodată o ladă sau două de un anumit produs. Trebuie să-ți asumi comerțul cu China și să cunoști să faci un lobby calitativ pentru ați putea impune produsul, pentru că concurența este imensă pe piața chineză. Totodată, semnarea acestui Acord sub nici o formă nu trebuie să afecteze producătorul autohton", a explicat președintele Camerei de Comerț Moldova – China în studioul Radio Sputnik Moldova.
Boris Foca a menționat că producătorii de vinuri din Moldova au vânzări destul de bune în China, iar unii dintre ei au și depozite acolo pentru a putea conlucra mai ușor cu dealerii locali. Vinurile și strugurii, instrumentele optice și mobila reprezintă cea mai mare parte a exportului moldovenesc în Republica Populară Chineză, iar în structura importului predomină produsele chimice și articolele din metal.
"Acest fapt ne oferă o notă de optimism că Republica Populară Chineză poate fi cucerită și de un stat mic precum Republica Moldova", a declarat Foca.
Prima rundă de negocieri pentru elaborarea și semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză a avut loc în zilele de 5-6 martie 2018, la Chișinău. Cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova și China a fost pe 22-27 iulie la Beijing. Runda a treia de negocieri s-a desfășurat în perioada 17-19 septembrie, la Chișinău și s-a încheiat cu succes. Mai mult decât atât, reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii au invitat partea chineză să participe la Moldova Business Week, care se desfășoară în perioada 27-29 noiembrie 2018 în Chișinău.
Conform datelor statistice, în țara noastră activează 85 de companii cu capital chinezesc, iar capitalul investit în primele șase luni ale anului curent este în valoare de aproape 6,36 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China în ianuarie-martie 2018 a constituit 151,3 milioane de dolari, în creștere cu aproape 50 la sută față de aceeași perioadă a anului 2017. Conform estimărilor unui studiu, ca urmare a semnării acordului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut (PIB) ar putea crește cu 0,42%.
Autor: Cristina Baș