Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Descoperire: Ce trebuie să știe femeile gravide despre „efectele” cafelei

© Sputnik / Родион ПРОКАCafea - Imagine Simbol
Cafea - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Consumul de cafea în timpul sarcinii ar putea avea efecte negative asupra dimensiunii fătului, potrivit unui grup de oameni de știință irlandezi. Potrivit lor, această substanță poate reduce greutatea nou-născutului și poată determina o naștere prematură.

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Cofeina conţinută în cafea si ceai ar putea cauza o diminuare a dimensiunii fătului la femeile gravide, au descoperit oamenii de ştiinţă irlandezi. Rezultatele acestei cercetări sunt publicate în revista medicală American Journal of Clinical Nutrition.

Приготовление кофе - Sputnik Moldova
N-o să-ți vină să crezi: Savanții, despre consumul sistematic de cafea

Cercetătorii au examinat datele provenind de la 941 de mame și copiii lor. Pentru 48 la sută dintre femeile însărcinate, principala sursă de cafeină s-a dovedit a fi ceaiul și pentru 38 la sută, cafeaua. Potrivit experților, fiecare adaos de 100 de miligrame de cofeină consumată de o femeie în timpul primului trimestru de sarcină poate reduce greutatea nou-născutului cu 72 de grame. În plus, substanța poate duce la împiedicarea creșterii și scăderea vârstei fătului.

Cercetătorii au observat că, în cazul mamelor care prezentau un nivel mai ridicat al aportului de cafeina, nou-născuţii cântăreau cu 170 de grame mai puţin decât bebeluşii născuţi de femei care au consumat puţină cafea şi ceai.

Кофе - Sputnik Moldova
Cât costă și cum este produsă cea mai scumpă cafea din lume

Totuși, chiar dacă o femeie însărcinată nu consumă mai mult decât doza „sigură” de 200 de miligrame de cofeină pe zi, tot vor exista efecte negative, spun oamenii de știință.

Potrivit oamenilor de ştiinţă canadieni, cafeaua poate însă proteja împotriva dezvoltării unor boli precum Parkinsons si Alzheimer.

Totuşi, ei au descoperit că nu cafeina este benefică pentru sănătate, ci un alt ingredient al cafelei, care se formează în timpul prăjirii boabelor. Această substanță, cunoscută sub numele de fenilalanină, împiedică reducerea abilităților cognitive ale unei persoane.

Fluxul de știri
0