CHIȘINĂU, 27 nov - Sputnik. Azi, 27 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului. Postul Crăciunului va dura până pe 7 ianuarie (25 decembrie - calendar bisericesc).
Părintele Octavian Moșin, parohul bisericii ”Întâmpinarea Domnului” de la Universitatea de Stat din Moldova, consideră că perioada Postului Nașterii Domnului este una dintre cele mai dificile, chiar dacă în acest post Biserica dezleagă în zilele de sâmbătă și duminică la untdelemn, vin și pește.
”Cel mai dificil post pentru creștinii noștri este cel al Nașterii Domnului. Deși este unul relativ ușor ca duritate alimentară, în anumite zile fiind dezlegare la untdelemn, vin și pește, dificil este în aspect duhovnicesc. De la începutul lunii decembrie pornește forfota sărbătorilor de iarnă. Se împodobesc brazii, pe străzi se aprind luminițe, comercianții pornesc spoturile publicitare și vânzările, la grădinițe — matinee, în școli — concerte, iar în diverse instituții — manifestări corporative”, explică părintele Octavian.
Preotul constată cu îngrijorare tendința de a ține alte sărbători decât cele creștinești, punându-se accent mai mult pe distracții, mese copioase și mai puțin pe pocăință și pe viață cumpătată.
”Dinaintea marilor sărbători petrecem în post și rugăciune, așteptând bucuria sărbătorii. Și doar dacă veghem și petrecem timpul cu folos duhovnicesc, trăim cu adevărat sărbătoarea. Postul trebuie privit și ca o pocăință personală și ca o jertfă pe care o închinăm Domnului și evenimentului mult așteptat”, a punctat preotul.
Instituirea postului Nașterii Domnului
Potrivit creștinortodox.ro, primele mențiuni despre practicarea acestui post le aflăm în secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei, care au rostit noua cuvântări despre acest post, numit postul din luna a zecea. La început, creștinii nu posteau toți în același fel și același număr de zile.
În timp ce unii posteau numai șapte zile, alții șase săptămâni; unii însă țineau un post mai aspru, alții unul mai ușor.
Arhanghelii Mihail și Gavriil - Semnificație, Tradiție, superstiții>>>
Sinodul local din Constantinopol, care a avut loc în 1166 (in vremea patriarhului Luca Chrysoverghi), a uniformizat durata postului Nașterii Domnului în Bisericile Ortodoxe, hotărând ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile, începând de la 28 noiembrie (15 noiembrie c.b.).