Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mii de oameni din Europa mor din cauza infecțiilor banale. Ce se întâmplă în Moldova?

© Sputnik / OsmatescoEcaterina Busuioc
Ecaterina Busuioc - Sputnik Moldova
Abonare
Mii de oameni de pe continentul european mor, anual, din cauza infecțiilor banale, cum ar fi bolile diareice sau cele respiratorii.
Mii de oameni din Europa mor din cauza infecțiilor banale. Ce se întâmplă în Moldova?

Avem această situație deoarece microorganismele, care declanșează afecțiunile respective, au devenit rezistente la antibiotice. Dacă nu vor fi întreprinse măsuri pentru a diminua consumul irațional al antibioticelor atât în rândul oamenilor, cât și al animalelor, omenirea riscă să fie, din nou, decimată, de epidemii. Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, cu Ecaterina Busuioc, specialist în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În Republica Moldova nu există, deocamdată, statistici cu privire la numărul oamenilor care mor din cauza infecțiilor provocate de microorganisme rezistente la antibiotice.  În statele Uniunii Europene însă, anual, sunt înregistrate 30 de mii de decese. De aici reiese că și în Republica Moldova oamenii își pierd viața din cauza infecțiilor care nu răspund tratamentelor.

”Este și cazul tuberculozei multidrog rezistentă. Tuberculoza multidrog rezistentă primară și secundară constituie în țara noastră 26% și 64%. În regiunea europeană această rată este de 12% și 50%. De asemenea, microorganisme banale, care provoacă boli diareice și respiratorii, au devenit rezistente la antibiotice, din cauza consumului irațional al acestora”, a declarat Busuioc.

Antibioticele sunt utilizate în exces și în sectorul zootehnic. Aceasta, de asemenea, contribuie la creșterea rezistenței microorganismelor la tratamentele aplicate oamenilor.

”Antibioticele sunt utilizate în sectorul veterinar pentru tratarea maladiilor infecțioase la animale. 60 la suta dintre microorganismele care provoacă boli la animale pot fi transmise omului”, a declarat specialistul.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0