Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum poți transforma o casă bătrânească de la țară într-o pensiune

© SputnikVictor Ciobanu și Natalia Ţurcanu
Victor Ciobanu și Natalia Ţurcanu - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova ocupă locul 117 din 136 la capitolul competitivității turistice, într-un clasament realizat de Forumul Economic Mondial, în 2017.

Chiar dacă numărul turiștilor străini este în creștere în țara noastră, contribuția sectorului turismului la Produsul Intern Brut este de 1% - de zece ori sub valoarea indicatorului la nivel global. De asemenea, numărul locurilor de muncă în turism este în descreștere. Ce potențial turistic are țara noastră și ce putem face pentru a-l valorifica? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” cu Victor Ciobanu, consultant superior al Direcției Politici Economice și Mediul de Afaceri, din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și Natalia Ţurcanu, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale pentru Turism Receptor.

În 2017, țara noastră a fost vizitată de 3 milioane 900 mii de cetățeni străini. Față de acum șapte ani, numărul turuștilor străini a crescut cu peste un milion. Aceasta se datorează măsurilor întreprinse de autorități pentru a facilita activitatea agenților economici care prestează servicii turistice.

”A fost exclusa licența pentru tur operatori și agențiile de turism, exclusă obligativitatea clasificării unităților de cazare. A fost redusă Taxa pe Valoare Adăugată de la 20 % la 10 %, pentru unitățile de cazare și alimentație. Acești sunt pași care promovează domeniul turismului, activitatea în domeniu și imaginea țării noastre”, a explicat Victor Ciobanu.

Modificările legislative oferă posibilitatea de a iniția și gestiona ușor afaceri în domeniul turismului. De exemplu, în prezent, este mult mai simplu de a trasforma o căsuță bătrânească de la țară, într-o pensiune.

”În acest an în legislație a fost inclusă noțiunea de ”casă rurală”. Acum în discuție sunt câteva subiecte cu privire la activitatea caselor rurale: să fie o activitate independentă, în bază de patentă sau în baza unei gospodării țărănești. Urmează să fie găsită soluția, astfel încat sa fie o activitate simplă și să promovăm casele rurale”, a menționat Victor Ciobanu.

Majoritatea turiștilor străini sunt impesionați de locurile pe care le vizitează în țara noastră și calitatea servciilor turistice oferite.

”Serviciile turistice depășesc așteptările turiștilor străini. 99,9 au percepții pozitive. Agenții economici se străduie să satisfacă necesitățile turiștilor străini. De exemplu, vinăriile încearcă să diversifice serviciile oferite cetățenilor străini, oferindu-le o sală de degustare, posibilitatea să sărbătorească un eveniment în interiorul vinăriei, să facă băi de vin sau să culeagă struguri”, a relatat Natalia Țurcanu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0