Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Fumezi o perioadă îndelungată? Iată ce te așteaptă după 40 de ani

© Sputnik / OsmatescoDiana Condrațchi
Diana Condrațchi - Sputnik Moldova
Abonare
Persoanele care fumează activ sau inspiră fum de țigară din mediul ambiant, o perioadă îndelungată, riscă să devină infirmi.
Fumezi o perioadă îndelungată? Iată ce te așteaptă după 40 de ani

Persoanele care fumează activ sau inspiră fum de țigară din mediul ambiant, o perioadă îndelungată, riscă să devină infirmi. Consumul de tutun dar și activitatea în spații poluate dezvoltă, după vârsta de 40 de ani, Boala Pulmonară Obstructivă Cronică (BPOC), o afecțiune inflamatorie a căilor respiratorii, care nu permite pătrunderea aerului în plămâni. Despre prevenirea acestei maladii a vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Diana Condrațchi, medic pneumolog în cadrul Departamentului Monitorizare  și evaluare a Institutului de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc”.

”Primul simptom este tusea, pe care mulți pacienți o ignoră. Apoi dispneea – inițial la un efor fizic moderat, apoi la un efort fizic mare. Dramatismul acestei boli este că bolnavii solicită ajutorul medicului abia atunci când pierd mai mult de jumătate din capacitatea de respirație”.

BPOC nu poate fi vindecată, însă poate fi ținută sub control. Tratamentul previne agravarea simptomelor și îmbunătățește calitatea vieții bolnavilor.

”Tratamentul stopează declinul funcției respiratorii, ameliorează tusa și calitatea vieții pacientului. Ca urmare, pacientul poate să-și poarte de grijă, să facă față treburilor casnice sau să aibă o activitate socială. Amânarea tratamentului favorizează apariția complicațiilor cum ar fi insuficiența cardiacă, hipertensiunea pulmonară, care pot provoca dizabilitate sau deces”, a declarat Condrațchi.

În Republica Moldova, mortalitatea cauzată de BPOC este în creștere și a constituit, în 2017, 20,0 cazuri la 100 mii populație.

BPOC poate fi evitată prin renunțarea la fumat, exerciții fizice regulate, activarea într-un mediu sănătos, administrarea vaccinului pneumococic și vaccinului antigripal, în sezonul rece. Imunizarea împotriva gripei previne apariția infecțiilor căilor respiratorii inferioare și complicațiilor.

În întreaga lume, din cauza BPOC, mor anual trei milioane de oameni.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0