Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Accidentele rutiere soldate doar cu pagube materiale vor fi soluționate fără poliție

© Sputnik / OsmatescoCristna Oglinda
Cristna Oglinda - Sputnik Moldova
Abonare
Accidentele rutiere nesemnificative cu implicarea a două autovehicule, soldate doar cu daune materiale, fără victime, vor fi soluționate prin procedura de constatare amiabilă.
Accidentele rutiere soldate doar cu pagube materiale vor fi soluționate fără poliție

Anual, în Republica Moldova se înregistrează peste 10 mii de accidente rutiere ușoare, soldate doar cu pagube materiale nesemnificative. Încă în anul 2014, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de lege care prevede introducerea procedurii simplificate de constatare amiabilă în cazul accidentelor rutiere ușoare supus consultărilor publice. Ulterior, după ce a parcurs toată procedura privind elaborarea actelor normative, finalmente Parlamentul, în ședința plenară din 8 noiembrie 2018, a aprobat în lectură finală modificări ale legislației în acest sens. Despre ultimele noutăți legislative ce privesc posesorii și proprietarii de autovehicule a vorbit avocatul Cristina Oglinda în cadrul unui interviu acordat studioului de radio Sputnik Moldova.

"Procedura nominalizată poate fi aplicată în cazul accidentelor soldate doar cu deteriorarea nesemnificativă a vehiculelor, fără cauzare de leziuni corporale victimei. Totodată, posesorii trebuie să dețină polița de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto sau certificatul de asigurare ”Carte verde” și să semneze benevol formularul de constatare amiabilă de accident. Astfel acest formular urmează să fie aprobat de Comisia Națională a Pieței Financiare, autoritatea publică ce supraveghează participanții profesioniști pe piața asigurărilor", a precizat Cristina Oglinda.  

Potrivit avocatului, asiguratul va trebui să înștiințeze imediat despre producerea accidentului și intenția de a recurge la această procedură asigurătorul care a emis polița de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde”. De asemenea, șoferii vor documenta circumstanțele producerii accidentului rutier prin completarea formularului de Constatare amiabilă  de accident cu datele personale de identificare ale conducătorilor şi autovehiculelor implicate, datele din poliţele de asigurare RCA sau certificatul de asigurare „Carte Verde”, daunele cauzate autovehiculelor, precum şi alte informaţii stabilite în actele normative ale autorităţii de supraveghere. Formularul va conţine două pagini autocopiative, cu aceeaşi valoare juridică şi vor fi eliberate asiguratului de către asigurător.

"Proprietarii sau posesorii de autovehicule implicați în accident vor nota datele martorilor, vor face fotografii la locul accidentului, inclusiv panorama generală a accidentului, numerele de înmatriculare și părțile avariate ale autovehiculelor, urmele de frânare și de cioburi la fața locului. Ulterior, persoana păgubită va prezenta companiei de asigurări a persoanei vinovate de accidentul rutier, în termen de 2 zile lucrătoare de la data producerii accidentului, formularul completat și semnat de către ambii conducători. Depunerea formularului de către persoana păgubită, reprezintă o cerere de despăgubire și obligă asigurătorul să efectueze constatarea pagubelor, să stabilească vinovăția și să îl despăgubească pe șoferul nevinovat. Deci șoferii implicați în accidente rutiere soldate doar cu pagube materiale nesemnificative vor putea ajunge la o înțelegere amiabilă, fără implicarea poliției", a spus avocatul.

Cristina Oglindă a explicat că această procedură reduce timpul pe care cei implicați în accident îl petrec la locul accidentului, iar ulterior se exclude relația între poliție și asigurător, pentru a acumula toate actele necesare reparației autovehiculului. Mai mult ca atât se va garanta rapiditatea despăgubirii șoferului nevinovat de producerea accidentului rutier.

"Eu cred că e mai ușor să înțelegem beneficiile acestei proceduri când discutăm în termeni numerici și voi exemplifica prin cazul țării vecine, România. Deci, statistic vorbind, în România procedura dată a fost introdusă în luna iulie a anului 2009. Până la finele anului 2009, circa 70% din cele 220.000 de accidente ușoare (fără victime) au fost gestionate direct de către asigurători, utilizând procedura constatării amiabile, restul fiind soluționate de către poliție. Deci s-a dovedit a fi procedură care a adus rezultate bune. Constatul amiabil a fost implementat și în legislația din Federația Rusă, Belarus, Ucraina, unde de asemenea accidentele rutiere produse cu pagube materiale se soluționează pe cale amiabilă", a punctat avocatul.

Autor: Valeria Fortuna

Fluxul de știri
0