Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Produsele agricole ecologice din Republica Moldova vor putea fi exportate mai ușor

© Sputnik / Miroslav RotariMarcela Stahi
Marcela Stahi - Sputnik Moldova
Abonare
Veste bună pentru fermierii din Republica Moldova care practică agricultura ecologică. Produsele agricole ecologice din țara noastră vor putea fi exportate mai ușor în UE.
Produsele agricole ecologice din Republica Moldova vor putea fi exportate mai ușor

Fermierii din țara noastră care practică agricultura ecologică își vor putea exporta producția mai ușor pe piața Uniunii Europene. Asta, deoarece certificatele eliberate de instituțiile naționale pentru produsele agroalimentare vor fi recunoscute pe piața europeană. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Executiv pe 14 noiembrie. Potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, noile prevederi vor contribui la buna funcționare a pieței interne, vor asigura concurența loială și vor spori încrederea cetățenilor în produsele ecologice.

”Proiectul Legii privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice, aprobat pe 14 noiembrie de Guvern, vine să armonizeze legislația noastră la legislația europeană. Documentul prevede recunoașterea la nivel internațional a autorităților de certificare din Republica Moldova. Astfel, organismele noastre naționale vor putea solicita recunoaștere de către Comisia Europeană”, a declarat șefa Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine din cadrul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Marcela Stahi, în cadrul emisiunii Obiectiv de la Radio Sputnik Moldova.

În același timp, organismele de certificare internaționale, acreditate în UE, nu vor mai fi obligate să se reacrediteze și în Republica Moldova.

”În prezent, avem trei organisme de inspecție și certificare care certifică producția ecologică la nivel național, dar această certificare nu este recunoscută în exterior. Respectiv, agricultorii care aveau producția certificată la aceste organisme nu o puteau exporta. Totodată, avem 12 organisme internaționale care certifică producția noastră pentru ca această să fie eligibilă pentru export în UE. Dar aceste certificate nu sunt recunoscute în interior pentru subvenționare. Proiect aprobat de Guvern va permite producătorilor să acceseze subvențiile, chiar dacă își certifică producția la autoritățile internaționale”, a adăugat Marcela Stahii.

Precizăm că produsele ecologice sunt cele obținute fără intervenții genetice și utilizarea substanțelor chimice. În prezent, în Republica Moldova activează 136 de companii specializate în cultivarea produselor ecologice. Anul trecut, în țările membre UE au fost exportate circa 52 mii de tone de produse certificate ecologic.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0