Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Au mai existat și alte armate paneuropene – create de Napoleon și de Hitler

© Sputnik / Александр Имедашвили / Accesați arhiva multimediaArmata SUA
Armata SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul militar Aleksandr Hrolenko, despre relațiile complicate dintre SUA și Europa în contextul creării unei armate paneuropene.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. SUA solicită mai multă claritate privind poziția Uniunii Europene referitor la intențiile de a-și crea o armată proprie. Ambasadorul SUA pentru Uniunea Europeană, Gordon Sondland, a declarat în fața europarlamentarilor că aceasta ar urma să fie, mai curând, o completare a NATO, dar nu să substituie Alianța nord-Atlantică, informează RIA Novosti.

„Pentru noi aceasta este o chestiune foarte sensibilă. Noi îi explicăm regulat alegătorului american de ce SUA, având în vedere problemele sale, trimit anual în Europa zeci de miliarde de dolari pentru a apăra Europa de Rusia și de alte forțe neprietenoase, deși acești bani ar putea fi utilizați pentru necesitățile interne ale SUA”, a spus diplomatul la audierile în cadrul comitetului pentru afaceri interne.

Potrivit lui Sondland, situația se complică, deoarece Uniunea Europeană a decis că se poate descurca singură cu ajutorul propriilor forțe armate, fapt ce subminează NATO.

Expertul militar Aleksandr Hrolenko afirmă că deocamdată este devreme să spunem cum va fi armata unică europeană, care vor fi relațiile acesteia cu SUA și interacțiunea cu NATO.

„Această temă este veche de când lumea, armată unică europeană au creat și Napoleon, și Hitler. De ce să nu se mai încerce o dată? SUA cer menținerea rolului de comandant suprem în viitoarea armată europeană și includerea acestei armate în structurile NATO. În asemenea caz este interesant ce cale vor urma Țările Baltice, de partea cui vor fi?”, menționează expertul.

Potrivit acestuia, o problemă serioasă este dezacordul total dintre militarii europeni.

„Crearea armatei paneuropene este un lucru complicat. Din contingentul actual de un milion și jumătate al forțelor NATO, 900 de mii sunt militari americani. Iar militarii europeni nu formează trupe unificate, ci fac parte din suma armatelor naționale care sunt departe de o înțelegere reciprocă deplină și o interacțiune pusă la punct”, a specificat Hrolenko.

Fluxul de știri
0