CHIȘINĂU, 22 nov - Sputnik. Guvernul este gata să se apuce și de reforma administrativ-teritorială. Potrivit experților, peste 90 la sută dintre primăriile din țară nu ar avea capacitate instituțională pentru a face față sarcinilor stabilite și a presta servicii de calitate cetățenilor.
Un grup de experți a prezentat miercuri conceptul reformei administrativ-teritoriale și viziunea privind eficientizarea structurilor publice. Proiectul va sta la baza elaborării reformei administrativ - teritoriale. Obiectivul principal al reformei ar fi ca să mențină serviciile publice cât mai aproape de necesitățile oamenilor.
Pavel Filip consideră că această reformă necesită a fi bine gândită și detaliat consultată, pentru că ține de fiecare cetățean în parte.
”Ne dorim să pregătim această reformă bine și fundamental, astfel încât să ne asigurăm că odată cu aprobarea acesteia o vom putea implementa rapid și eficient. De aceea, este foarte important să pornim de la un concept clar”, a declarat Filip.
Potrivit experților, în majoritatea primăriilor sunt angajate până la 5 persoane. Ei consideră că primăriile nu au nici capacitatea financiară necesară și activează doar din transferuri din bugetul de stat. În acest sens, au fost propuse mai multe soluții pentru creșterea capacităților instituționale, fiscale și sociale ale administrației publice. De asemenea, au fost prezentate opțiunile de dezvoltare economică și socială a localităților din Republica Moldova.
În urma prezentării, premierul a solicitat dezvoltarea studiului realizat și identificarea modelului optim de reorganizare administrativ-teritorială.
În prezent, structura administrativ-teritorială a Republicii Moldova cuprinde 898 de autorități publice locale de nivelul unu și 35 de nivelul doi.
În luna septembrie 2016, premierul Pavel Filip și Comisarul pentru Politica europeană de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, au semnat, Chișinău Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană privind Programul de suport pentru reforma administrației publice în Republica Moldova.
UE alocă Moldovei milioane pentru reforma administrației publice>>>
Obiectivul general al Acordului este de a consolida capacitatea instituțională a administrației publice centrale și locale din Republica Moldova pentru a elabora și a pune în aplicare politici cuprinzătoare și pentru a asigura furnizarea eficientă a serviciilor publice de înaltă calitate. Conform documentului, acesta urmează să fie realizat pe parcursul a șase ani.