Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Pavel Filip tete-a-tete cu Viorica Dăncilă. Ce au discutat cei doi premieri

© Sputnik / Miroslav RotariPremierul României, Vasilica-Viorica Dăncilă, întreprinde o vizită în Republica Moldova
Premierul României, Vasilica-Viorica Dăncilă, întreprinde o vizită în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Pavel Filip, întrevedere cu Viorica Dancilă: Adevărata apropiere dintre Republica Moldova și România se face prin proiecte concrete, în interesul cetățenilor statelor noastre.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip și premierul român Viorica Dăncilă s-au întâlnit astăzi, la București, în marja ședinței comune a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României.

În cadrul întrevederii, oficialii au menționat nivelul înalt al dialogului politic bilateral, bazat pe abordări pragmatice, anunță Guvernul într-un comunicat de presă.

Filip a apreciat în mod special sprijinul acordat de România țării noastre în implementarea reformelor și în continuarea  parcursului european. Referindu-se la viitoarea preşedinţie a României la Consiliul Uniunii Europene, Pavel Filip a evidențiat determinarea de a continua cursul democratic și pro-european al Republicii Moldova.

Pavel Filip - Sputnik Moldova
Politică
Filip se întâlnește, joi, la București, cu Iohannis, Dăncilă și Dragnea

În contextul agendei bilaterale, premierii Pavel Filip și Viorica Dăncilă au apreciat realizarea proiectelor comune de succes pe dimensiunea socială și cultural-umanitară: reparația grădinițelor, donarea autobuzelor școlare, renovarea Sălii cu Orgă, Muzeului de Artă și a Teatrului Hașdeu de la Cahul, exprimând interesul pentru continuarea acestora.

Totodată, s-a menționat că pentru o apropiere mai mare dintre țările noastre este necesară urgentarea proiectelor de interconectare pe infrastructura de comunicații electronice, energetică și de transport. În acest sens, a fost accentuată necesitatea lansării celei de-a doua etape de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău și a demarării proiectelor de construcție a podurilor peste râul Prut.

Referitor la fluidizarea traficului la frontieră, a fost reiterată importanța coordonării acţiunilor comune, inclusiv sincronizarea numărului de personal al autorităţilor vamale şi poliţiilor de frontieră la punctele de trecere, în scopul evitării ambuteiajelor, în special în ajunul sărbătorilor de iarnă. Pavel Filip și Viorica Dăncilă au confirmat interesul pentru realizarea acestor proiecte în interesul cetățenilor celor două state.

Pe 22 noiembrie, la București, se desfășoară ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României. Ședința a fost precedată de întrevederea bilaterală dintre prim-ministrul Pavel Filip și premierul român Viorica Dăncilă.

Anterior Guvernul anunțase că Filip se va întâlni și cu președintele României, Klaus Iohannis, cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Peste câteva ore, Guvernul a venit cu o rectificare în care a anunțat că Filip va avea, la București, o întrevedere doar cu omologul său român.  

În cadrul ședinței comune a celor două Executive, vor fi trecute în revistă proiectele comune și vor fi stabilite prioritățile de cooperare pentru viitor. Totodată, vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale în diverse domenii. La finalul ședinței, premierii Pavel Filip și Viorica Dăncilă vor susține declarații de presă.

Fluxul de știri
0