Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Magistrații de la Curtea Constituțională, invitați să rezolve o dilemă

© Sputnik / Владимир Федоренко / Accesați arhiva multimediaМолоток судьи
Молоток судьи - Sputnik Moldova
Abonare
Magistrații de la Curtea Constituțională trebuie să dea joi răspuns la o întrebare care pune în dificultate mulți judecători din instanțe.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Joi, 22 noiembrie, ora 10:00,  Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) va analiza modul de sancționare a persoanelor care au atins vârsta de pensionare și care sunt acuzate de comiterea unor acte de violență în familie.

Конституционный суд - Sputnik Moldova
Societate
Curtea Constituțională: Vaccinarea copiilor în Moldova este obligatorie

Potrivit judecătorului Maria Frunze de la Judecătoria Chișinău, legea contravențională ar încălca Constituția, dat fiind faptul că nu permite aplicarea unei sancțiuni pentru aceste persoane, în cazul comiterii actelor de violență în familie.

În prezent, Codul Contravențional stabilește o pedeapsă de 40 sau de 60 de ore de muncă neplătită sau arest de până la 15 zile. Totuși, legea îi lasă persoanei acuzate posibilitatea să aleagă dacă prestează sau nu acele ore de muncă neplătită.

În același timp, potrivit Codului Contravențional, persoanele care au atins vârsta de pensionare nu pot fi arestate. Judecătorul întreabă cum poate fi pedepsită persoana acuzată, în cazul în care aceasta nu acceptă să lucreze neremunerat în folosul comunității și nici nu ar putea fi arestată.

Fluxul de știri
0