Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum sunt sărbătoriți Arhanghelii Mihail și Gavriil în Moldova: Ce spune un preot ortodox

© Sputnik / OsmatescoNicolae Ciobanu
Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
În fiecare an, pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși din țara noastră îi cinstesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Această zi este deosebită pentru mai bine de 100 de mii de moldoveni, care își marchează onomastica, iar în peste două sute de localități din țară se sărbătorește hramul.
Creștinii din Moldova îi prăznuiesc astăzi pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

În cadrul unui interviu acordat pentru Radio Sputnik Moldova, parohul bisericii din satul Cruglic, raionul Criuleni, Nicolae Ciobanu, a discutat despre semnificația acestei sărbători religioase și a relatat cum este prăznuită această zi în bisericile din țară.

"Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt îngerii care ne sunt dați de către Dumnezeu pentru ca să ne fie îndrumători pentru viața pământească. Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil au o misiune deosebită în relația cu oamenii. Sfântul Arhanghel Mihail este un ocrotitor, reprezentat pe icoane cu o sabie, ca cel ce păzește legea Domnului. Sfântul Arhanghel Gavriil este întâlnii în Sfânta Scriptură ca cel care aduce o veste bună. Arhanghelului Gavriil a fost trimis să-i vestească Mariei, o pământeană cu viață cerească, că va zămisli și va naște pe Creatorul Cerului și al pământului", a explicat parohul bisericii din satul Cruglic.

În această zi credincioşii obişnuiesc să meargă la biserică să se roage pentru cei dragi și pentru sănătate.

Potrivit datelor statistice oficiale, în țara noastră sunt peste 73 de mii de bărbaţi care poartă numele Mihail, peste 5.800 — Mihai, mai mult de 2.900 — Gabriel, 1.095 — Gavril, iar aproape 50 de persoane poartă prenumele Gavriil. De asemenea, 12.000 de moldovence se numesc Mihaela și alte 5.900 — Gabriela.

Autor: Cristina Baș

 

Fluxul de știri
0