Declarație cu privire la banii Uniunii Europene: O astfel de politică nu este bună

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaDrapel - Uniunea Europeană
Drapel - Uniunea Europeană - Sputnik Moldova
Abonare
Executivul UE gestionează situații precum criza migranților folosind de multe ori bugete care nu sunt transparente, spune un înalt oficial european.

CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Klaus-Heiner Lehne, preşedintele Curţii Europene de Conturi (European Court of Auditors – ECA), a acordat un interviu în care vorbește despre modul cum sunt cheltuite resursele financiare în UE, în anumite situații.

”În mod normal, atunci când se întâmplă ceva de genul criza migranţilor, Comisia Europeană, pentru că există o cerere din partea unui stat membru pentru a aborda această problemă, încearcă să găsească bani. Dar nu găseşte banii în interiorul bugetului UE”, a declarat Lehne, în interviul pentru Agerpres

Șomer - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Studiu Eurostat: Cine își găsește cel mai greu un loc de muncă în Uniunea Europeană

Dar chiar dacă în buget există sume necheltuite, CE nu le poate utiliza, "pentru simplul motiv că totul este fix", arată oficialul.

"Şi nu poţi lua bani din alte sectoare pentru a-i utiliza pentru noi scopuri", spune reprezentantul ECA.

Rezultatul este că de foarte multe ori sunt găsite sume mici de bani, iar diferenţa vine de la statele membre sau sunt create de undeva.

Acest lucru produce un fel de "galaxie de bugete" iar aceste bugete înconjurătoare, din jurul bugetului obişnuit al UE, "nu sunt transparente, nu sunt auditate cu adevărat, nu sunt controlate, nici de Parlamentul European şi nici de parlamentele naţionale şi aceasta nu este o politică bună", punctează Klaus-Heiner Lehne.

Центральный европейский банк - Sputnik Moldova
De ce „Parteneriatul Estic” este deja lipsit de sens pentru Uniunea Europeană

El crede că, pe termen lung, ar trebui de integrat toate aceste structuri satelit în bugetul principal UE şi, desigur, ar trebui de evitat ca acest lucru să devină necesar printr-o flexibilitate mai mare în interiorul structurii.

Curtea Europeană de Conturi, instituită în 1977, examinează legitimitatea și regularitatea intrărilor și ieșirilor din Uniunea Europeană și supraveghează gestiunea financiară sănătoasă a bugetului UE.

Fluxul de știri
0