Comisia Electorală Centrală a aprobat cerințele tehnice pentru camerele video care ar trebui să fie achiziționate, urmând să fie ulterior elaborate și reglementările normative. În cadrul emisiunii "Logica Puterii", președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a afirmat că sistemul de supraveghere video nu va atenta la secretul procesului de votare și la intimitatea alegătorilor, ci, din contra, va îmbunătăți securitatea, corectitudinea, dar și nivelul de transparență al operațiunilor electorale din ziua alegerilor.
"Camerele de supraveghere video nici de cum nu trebuie să tenteze la secretul votului - element cheie și de bază în patrimoniul electoral. Camerele video nu trebuie să tenteze nici la libera exprimare a voinței alegătorului sau la intimitatea acestuia. Camerele de supraveghere video vor înregistra evenimentele legate de urna de vot și în mare parte după închiderea secției de votare vor înregistra procesul de numărare și de totalizare a rezultatelor. Nici de cum aceste camere video nu vor fi amplasate undeva în cabina de vot", a precizat președinta CEC, Alina Russu.
De menționat că înregistrările video din secțiile de votare vor fi stocate, și nu vor fi transmise online. "Camerele video vor face parte din echipamentul electoral. Ele vor fi din timp distribuite către secțiile de votare și respectiv colectate înapoi după ziua votării și păstrate în incinta CEC", a punctat Alina Russu.
Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare și cele locale, CEC a stabilit un buget de 110.204.000 de lei.
Autor: Cristina Baș