Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Rezoluția Parlamentului European ghidată de agendele politice ale eurodeputaților

© Photo : Facebook / Adrian SeverinAdrian Severin
Adrian Severin - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul deputat în Parlamentul European Adrian Severin a declarat pentru studioul radio Sputnik Moldova că recenta rezoluție a Parlamentului European nu ar constrânge Moldova la niște obligațiuni față de Uniunea Europeană.
Rezoluția Parlamentului European ghidată de agende politice proprii.

Moldova nu este  stat membru al UE. În aceste condiții, rezoluția s-ar adresa mai degrabă Comisiei Europene pentru ca aceasta să aplice sau să nu aplice anumite politici față de Moldova. Toate aceste chestiuni vor constitui subiect de negocieri pe viitor între Comisia Europeană și autoritățile de la Chișinău, a declarat Severin. Tot el a spus că rezoluția nu are un caracter de obligație pentru Comisia Europeană, dar este mai  degrabă o recomandare.

“Ce politică va avea Comisia Europeană față de Moldova rămâne de văzut. Ea poate să urmeze această linie sau poate să n-o urmeze. Desigur că rezoluția PE are o anumită greutate, dar mai degrabă este o recomandare. Trebuie să privim lucrurile și în perspectivă apropiată. Parlamentul European își va încheia mandatul peste câteva luni, la fel se va întâmpla și cu Comisia Europeană. Sigur că anularea rezultatelor alegerilor la Chișinău nu este un lucru bun deloc, este un lucru îngrijorător. Eu personal cred că a sancționa Moldova prin suspendarea ajutoarelor este un lucru care nu sprijină progresul democrației, ci dimpotrivă îndepărtează Moldova de UE”, a spus Adrian Severin.

Fostul Ministru de Externe al României a mai declarat că  prin această rezoluție se solicită Moldovei ca viitoarele alegeri să fie corecte.

„ Aici nu se urmărește un trecut mai bun, dar se urmărește un viitor mai bun. Cred că pe această direcție ar trebui de mers. Pentru că, pe de o parte, constatăm niște derapaje în Moldova privind instituțiile democratice, inclusiv asigurarea caracterului corect și liber al alegerilor, dar aceste derapaje se constată și  la nivelul UE, care își arogă un rol de super judecător, iar judecata lor nici măcar nu este dreaptă întotdeauna, ci este ghidată de agende politice proprii”, a punctat fostul eurodeputat Adrian Severin.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0