Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Iată ce se va întâmpla cu piața feroviară începând cu anul 2021

© Sputnik / OsmatescoIurie Topală
Iurie Topală  - Sputnik Moldova
Abonare
După anul 2021 întreprinderea de stat ”Calea Ferată din Moldova” nu va mai deține monopolul pe piața serviciilor feroviare. Despre acest fapt a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova Directorul general al întreprinderii Iurie Topală.
Iată ce se va întâmpla cu piața feroviară începând cu anul 2021

La ora actuală, conform Codului Feroviar, Calea Ferata este monopolist pe piață. Potrivit lui Topală, după 2021 serviciile feroviare din Moldova vor fi separate și liberalizate. Este vorba de separararea  activităților de gestionare a infrastructurii feroviare, operațiunile de transport feroviar de marfă și operațiunile de transport feroviar de pasageri.

Referindu-se la parcul de vagoane Iurie Topală a spus că după anul 2021  majoritatea vagoanelor vechi vor dispărea, așa încât pe piață feroviară vor intra operatori privați, cu vagoane proprii, care vor  deservi inclusiv cursele internaționale.

Odată cu restructurarea ÎS ”Calea Ferată din Moldova” și intrarea în vigoare a noului Cod al transportului feroviar, Guvernul va fi obligat să finanțeze parțial menținerea și reconstrucția infrastructurii feroviare, precum și să acorde subsidii pentru operatorii de transport feroviar de pasageri. Către anul 2021 Executivul va fi obligat să aloce sectorului feroviar circa 250 de milioane de lei.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0