Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Aveți 40 de ani? Atunci faceți urgent acest test

© Sputnik / Miroslav RotariBoris Golovin și Rodica Gramma
Boris Golovin și Rodica Gramma - Sputnik Moldova
Abonare
Fiecare al doilea diabetic este diagnosticat abia atunci când boala afectează inima, ochii, oasele și venele.

43 de școli ale pacientului cu diabet au fost create în cadrul centrelor de sănătate publică din raioane. Acestea desfășoară acțiuni de prevenire a bolii și de informare a pacienților. Vorbim despre proiectul ”Rețeaua de Școli ale Pacientului cu Diabet pentru fortificarea eforturilor de prevenire a diabetului zaharat”, implementat de Asociația Diabeticilor din Republica Moldova și Școala de Management în Sănătate Publică. Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, la care au participat deputatul Boris Golovin și managerul proiectului, Rodica Gramma.

”Școlile primesc materiale informative, care sunt distribuite populației, inclusiv bolnavilor și persoanelor din grupul de risc. Vorbim despre oameni cu valori înalte ale glucozei, dar care nu au încă diabet. Lor trebuie să le explicăm ce trebuie să întreprindă pentru a evita îmbolnăvirea. Părinții sunt informați cum să-și ajute copii care suferă de diabet. În același timp, bolnavii sunt ghidați cum să țină sub control diabetul și să evite complicațiile acestuia”, a explicat Rodica Gramma.

În aceste condiții, diabetul va fi depistat timpuriu și vor fi evitate complicațiile, cum sunt bolile cardiovasculare, afecțiunile ochilor, osteoporoza, infecțiile respiratorii și ale tractului urinar. În prezent, fiecare al doilea bolnav este diagnosticat tardiv.

”Daca vrei să fii sănătos, trebuie să respecți regimul alimentar și să ai un mod de viață activ. Trebuie de mâncat câte puțin, de cinci ori pe zi și de evitat obezitatea, care favorizează apariția diabetului. În caz contrar, apar complicațiile și atunci suferă întreaga familie, mai ales dacă bolnavul orbește sau îi sunt amputate picioarele. Astăzi, din fericire, avem mai puține amputări, datorită insulinelor contemporane, disponibile în țara noastră din 2006”, a relatat Boris Golovin.

Concomitent cu respectarea unui mod de viață sănătos, oamenii sunt îndemnați să facă testul glicemiei, cel puțin, o dată pe an. Este o procedură simplă, care durează câteva secunde.

”Dacă sângele este colectat din deget, nivelul glicemiei trebuie să constituie 5,5 zecimi. Dacă sângele este din venă – 6,3 zecimi. Recomandăm persoanelor trecute de 40 de ani sau care au rude bolnave de diabet  să facă testul glicemiei o data în 3-6 luni”, a precizat Boris Golovin.

Mai multe detalii despre complicațiile diabetului și prevenirea acestuia, aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0