Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu divorțul la notar: În Moldova se simplifică regulile de desfacere a căsătoriei

CC BY 2.0 / SimonShaw / The RingsОбручальные кольца.
Обручальные кольца. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul a votat, în lectură finală, proiectul noii Legi privind procedura notarială.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Desfacerea căsătoriei, prin acordul soţilor, ar putea fi făcută la notar. Parlamentul a votat, în lectură finală, proiectul noii Legi privind procedura notarială.

Legea va intra în vigoare la 6 luni de la data publicării, cu excepția art. 51 alin. (1), care intră în vigoare la 1 ianuarie 2020 și care se referă la înregistrarea de către notar a drepturilor în Registrul bunurilor imobile, și a capitolelor V și VI, care se aplică moștenirii persoanelor care au decedat la data de 1 ianuarie 2019 sau după data respectivă.

Развод - Sputnik Moldova
Societate
Deputații din Parlamentul Republicii Moldova care se gândesc la divorț

Potrivit noii legi, cererea de desfacere a căsătoriei prin acordul soţilor poate fi depusă la orice notar în baza acordului comun al soţilor şi în prezenţa acestora. Cererea de desfacere a căsătoriei se va întocmi în scris, după modelul aprobat de Ministerul Justiţiei.

Aceasta, potrivit noilor reglementări, trebuie să vizeze, după caz, modul de participare a părinţilor la educaţia, întreţinerea copiilor minori comuni, stabilirea domiciliului acestora, plata pensiei de întreţinere a soţului sau partajul averii comune dobândite în perioada căsătoriei.

Moldova: soțul care își va înșela soția dar și amanta, va fi aspru pedepsit>>>

La momentul înregistrării cererii, notarul va acorda soţilor, potrivit prevederilor Codului Familiei, un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de desfacere a căsătoriei. Termenul pentru retragerea cererii de desfacere a căsătoriei va putea fi prelungit cu maximum 30 de zile. La expirarea termenului,  notarul va emite încheierea de desfacere a căsătoriei prin acordul părţilor și în termen de trei zile o va transmite organului de stare civilă teritorial, pentru efectuarea înregistrării actului de stare civilă.

De asemenea, noile reglementări instituie competenţe lărgite ale notarului cu privire la autentificarea înscrisurilor şi legalizarea copiilor de pe înscrisuri.

Fluxul de știri
0