Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum trecem hotarul cu medicamentele în buzunar: Tot ce trebuie să știți

© Sputnik / Денис Абрамов / Accesați arhiva multimediaТаблетки
Таблетки - Sputnik Moldova
Abonare
Iată câteva reguli de care trebuie să țineți cont, dacă aveți de trecut hotarul în timp ce urmezi un tratament medical.

CHIȘINĂU, 15 nov - Sputnik. Cum trecem frontiera cu medicamentele prescrise pentru tratament? Aceasta este cea mai frecventă întrebare la care cetățenii moldoveni doresc să afle un răspuns.

Reguli de care trebuie să ținem cont

Iată care sunt regulile privind introducerea/scoaterea în/din țară a medicamentelor și a instrumentelor medicale, în cazul în care intenționați să mergeți peste hotarele țării, dar, concomitent, urmați un tratament medical:

Medicamente scumpe și analoagele lor ieftine - Sputnik Moldova
Medicamente ieftine, analoage celor scumpe: graficul – 2018

1. Puteți introduce/scoate medicamente în/din Republica Moldova, doar în cazul în care cantitatea pe care o aveți în geantă sau valiză nu o depășește pe cea necesară pentru tratament pentru perioada aflării în țara de destinați. Precizăm că medicamentele fac parte din categoria obiectelor de uz personal.

2. O altă condiție obligatorie este ca persoana să aibă rețeta în baza căreia au fost eliberate medicamentele, sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea, modul și durata de administrate.

Totodată, Serviciul Vamal atenționează că, adesea, vameșii depistează în coletele poștale medicamente ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante. Și chiar dacă în alte țări acestea sunt vândute fără prescripție medicală, în Republica Moldova acestea sunt eliberate doar pe bază de rețetă medicală.

Conform prevederilor legale, introducerea în țară a acestor substanțe este calificată drept contrabandă și se pedepsește cu închisoare pe un termen de până la cinci ani. Din această categorie fac parte așa medicamente precum Modafinil, Alprazolam sau Tramadol. Lista completă a substanțelor stupefiante și psihotrope supuse controlului poate fi vizualizată aici.

În cazul în care călătoriți cu avionul, este recomandat să discutați cu reprezentanții companiei aeriene privind normele sau eventualele restricții impuse la transportarea medicamentelor.

Pentru a afla mai multe informații puteți discuta cu operatorii Liniei de informare a Serviciului Vamal telefonând la numărul: 22 574-111.

Fluxul de știri
0