Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Pericolul care te paște la locul de muncă. Atenționarea unui psiholog din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariZinaida Gribincea
Zinaida Gribincea - Sputnik Moldova
Abonare
Mobbingul sau teroarea psihologică la locul de muncă - un fenomen psihologic întâlnit în toată lumea, mai ales în organizațiile mari, dar nu numai, pentru că genurile de agresiune pe care le acoperă sunt întâlnite inclusiv în alte grupuri. Psihologul Zinaida Gribincea a relatat cum se manifestă mobbingul și cine sunt victimele acestui fenomen.
Pericolul care te paște la locul de muncă. Atenționarea unui psiholog din Moldova

Zinaida Gribincea a explicat că mobbingul este o formă de hărțuire psihologică la locul de muncă, care se manifestă prin umilire, intimidare, insultare, denigrare și discreditare, violență verbală și chiar fizică exercitată asupra unui angajat de către un superior, un coleg sau un grup de salariați ai aceleiași firme, în mod constant și intenționat.

"Anterior se credea că mobingul este un fenomen care se atestă doar în țările capitaliste, înalt dezvoltate, acolo unde concurența este mare, dar totuși este un fenomen specific oricărei țări, poate fi întâlnit în orice tip de organizație mare sau mică sau diferite colective unde există concurență sau mize în care oamenii luptă în ceea ce privește locul lor într-o ierarhie profesională", a explicat Zinaida Gribincea  în studioul radio Sputnik Moldova.

Potrivit psihologului, mobbingul se manifestă prin diferite forme. Astfel, teroarea psihologică poate să se manifeste la nivel de membri ai unei echipe, dar și pe perimetrul colectivitate-manager. În acest format de relații se pot atesta diferite situații neplăcute pentru cel care este supus terorii psihologice.

"Persoana este defăimată, umilită în public, discreditată profesional, abuzată verbal sau non-verbal, terorizată emoțional și supusă unui stres emoțional constant. Toate aceste lucruri se fac ca în final această victimă fie să fie exclusă din colectivitate, fie să fie anihilată din punct de vedere profesional. Când ne referim la agresori, trebuie să ținem cont de: cine sunt, ce funcții au în interiorul organizației, ce profil psihologic au, dacă sunt sociopați, paranoici sau actele lor sunt învățate, ce au de câștigat prin agresarea victimei", a accentuat psihologul.

Cei care recurg la umilirea, intimidarea, denigrarea, discreditarea, insultarea unui subaltern sau a unui coleg sau chiar la acte de violență sunt persoane aflate, de obicei, în căutarea unei poziții centrale, de cele mai multe ori indivizi cu o gândire opacă. Psihologul menționează că în literatura de specialitate prima cauză a mobbingului este invidia.

"Oamenii pot fi invidiați nu pentru că posedă anumite calități extraordinare în raport cu cei din jur. Cel care terorizează un anumit om la locul de muncă îl poate percepe pe celălalt ca având un anumit talent pe care el nu îl are, ca fiind mai frumos din punct de vedere fizic, are succese profesionale pe care cel care terorizează nu le posedă. Mai sunt cazuri când cel care supune la presiune psihică o altă persoană îl percepe pe celălalt ca pe un concurent", a accentuat Zinaida Gribincea.

Psihologul a menționat că există două tipuri de victime ale mobbingului. Astfel este victima care afișează profilul de victimă, cel care ajunge să se placă în acest profil, pentru că el nu găsește alte căi de soluționare a problemei. Cu cât mai mult el se complace în profilul de victimă cu atât mai mult el este presat în continuare. Al doilea tip de victimă este cel care percepe că este supus unei terori psihologice și de regulă decide să plece de la serviciu. Victima luptătoare care percepe inițial că este terorizată, dovedește că poate fi stăpân pe propria viață și rupe acest lanț al terorii.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0